Tejszínes-kecskesajtos laskagomba – Egy kis chilivel megszórva lesz tökéletes

laskás gnocchi cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szereted a gombát, mindenképpen próbáld ki a laskát, biztos a kedvenced lesz.

Aki szereti a gombát, igyekszik minél többféleképpen beiktatni az étrendjébe. A legismertebb fajta a csiperke, ebből készülhet rántott gomba, de gombapörkölt is.

Ehhez a recepthez kicsit különlegesebb fajta kell, a laska. A laska a legtovább szedhető gombafajta, amely élő vagy elhalt lombos fák ágain telepszik meg, kalapja húsos, alakja egyfajta tengeri kagylóra emlékeztet. A csiperkéhez hasonlóan magas a fehérjetartalma, viszont a zsír- és a szénhidráttartalma kevés, így diétába is beilleszthető.

Főzheted levesbe és húsételbe is. Készíthetsz belőle pörköltet is, vagy ezt a szószt, amelyet tésztára vagy gnocchira téve tökéletes főfogást kapsz. Arra figyelj, hogy ne főzd túl, mert akkor gumis lehet az állaga. 

Ez a recept a szomszédom jóvoltából született meg, miután egyik nap bekopogott egy hatalmas tálca, házilag termesztett laskagombával. Rögtön el is készítettem és hatalmas sikert aratott. Ha kicsit bővítenéd, más zöldségek, például kaliforniai paprika, sütőtök, cukkini vagy szárított paradicsom is illik hozzá. 

Tejszínes-kecskesajtos laskagomba

laskás gnocchi recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 600 gramm laskagomba
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál kakukkfű (szárított)
  • 1 kávéskanál bazsalikom (szárított)
  • 0.5 kávéskanál chilipaprika (szárított)
  • 0.5 kávéskanál cayenne-bors
  • 0.5 kávéskanál bors
  • 100 milliliter fehérbor
  • 150 milliliter tejszín
  • 100 gramm kecskesajt
  • 0.5 kávéskanál oregánó
  • 1 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A laskát tisztítsuk meg, majd kicsit tépkedjük meg. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra.

Forrósítsunk fel egy serpenyőt, öntsünk bele olívaolajat, dinszteljük meg rajta a hagymát. Tegyük bele a gombát, szórjuk rá a kakukkfüvet, a bazsalikomot, a chilit, a cayenne-borsot és a borsot. Ha a gomba összeesett és megpuhult, öntsük rá a fehérbort, tegyük rá a fokhagymát, majd várjuk meg, amíg a bor elpárolog. Ekkor öntsük rá a tejszínt, morzsoljuk rá a kecskesajtot és morzsoljuk rá az oregánót is.

Gnocchival vagy fusilli tésztával tálaljuk. A gnocchi készítéséhez itt találsz receptet. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük