
Tejszínes kelbimbókrémleves: sült zöldségből készítve lesz a legfinomabb

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér

Mennyei palacsinta muffinformában sütve: így még puhább és csábítóbb

Isteni, duplán sajtos töltött gomba: krémfehér sajt kerül a kalapokba

Aromás fűszerolajok házilag: öröm velük a főzés
A kelbimbó zöldség létére dúskál a fehérjében, érdemes minél többször az asztalra tenni.
Mi tagadás, a kelbimbó nem épp a legnépszerűbb zöldség, sokan unalmasnak találják, ráadásul rosszul is készítik. Ezt a kis zöld vitaminbombát ugyanis könnyű elrontani, túlfőzve rossz lesz az íze, egy ilyen élmény után az ember többé nem szeretné megkóstolni. Kis fantáziával rengeteg ízletes étel készülhet a kelbimbóból, ráadásul a zöldség vitaminokban is gazdag.
Vásárlásnál érdemes kisebb fejeket vásárolni, a nagyobb kelbimbónál előfordulhat, hogy fás lesz. A zöldséget vásárlás után rögtön el kell készíteni, mert úgy lesz a legfinomabb, igaz, hűtőben pár napig tárolható.
Ha vízben készülne, nagyon vigyázni kell, hogy ne főjön túl, mert akkor kesernyés, rossz íze lesz, és még a tápértékéből is veszít. A legkönnyebb elkészítési módja, ha tepsiben, egyszerű fűszerezéssel pirul, de vékonyan felszeletelve még salátába is kerülhet. Az egészséges zöldség levesalapanyagnak is kiváló, tartalmas, sűrű fogás készülhet bele - érdemes karfiollal együtt főzni, úgy még ízletesebb lesz.
Tejszínes kelbimbókrémleves

Hozzávalók 6 személyre
- 1 kilogramm kelbimbó
- 1 fej karfiol
- 1 fej hagyma
- só és bors ízlés szerint
- olívaolaj kevés
- 2 gerezd fokhagyma
- 300 milliliter főzőtejszín
Elkészítés:
A megtisztított kelbimbókat vágjuk félbe, majd helyezzük tepsibe, sóval és borssal ízesítsük, kevés olajjal öntözzük meg, majd toljuk 180 fokos előmelegített sütőbe 20-25 percre.
A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük meg, majd forgassuk hozzá a rózsáira szedett megtisztított karfiolt. A karfiolt sóval, borssal és zúzott fokhagymával ízesítsük. Körülbelül 15 percnyi gyakori kevergetés után a sült kelbimbót is tegyük a fazékba, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi a zöldségeket.
Amikor a karfiol megpuhult, botmixer segítségével pépesítsük a zöldségeket, utána öntsük rájuk a tejszínt és forraljuk vele egybe. A leves mellé pirítóst kínáljunk, vagy tegyünk félre keveset a sült kelbimbóból, amit a leves tetejére is lehet tenni, de olívaolajjal is meg lehet locsolni.
Fotó: Getty Images