Tejszínes póréhagymaleves sajttal dúsítva: a melengető fogás fehérborral készül
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
A selymes krémleves a sajttól lesz különleges, főleg akkor, ha füstölt változatot használsz.
A krémlevesek finomak, gyorsan elkészülnek, és nagy előnyük, hogy viszonylag kevés alapanyagból is csoda kerülhet az asztalra.
Egy krémlevesnek ezer arca lehet, itt van rögtön a póréhagyma, a zöldség 1-2 szem krumplival dúsítva és babérlevéllel ízesítve is mennyei, ha azonban kicsit különlegesebbet szeretnél tálalni a családnak, akkor sajttal turbózd fel. A melengető finomságot akár bögréből is kortyolhatod, ha azonban feltéttel kínálnád, akkor krutont, pirított bacont vagy kolbászt tegyél rá, de ropogós csicseriborsó vagy karamellizált hagyma, esetleg sajtos pirítós is remekül illik hozzá.
Tejszínes póréhagyma-krémleves
Hozzávalók 4 személyre
- 2 darab póréhagyma
- 2 evőkanál vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 dl víz
- só és bors ízlés szerint
- 200 ml tejszín
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 20 dkg sajt (trappista vagy füstölt)
Elkészítés:
A megtisztított póréhagymát karikázzuk fel.
A vajat olvasszuk fel, majd dobjuk rá a póréhagymát és pároljuk 4-5 percig, utána adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, és még 3-4 percig pároljuk gyakori kevergetés mellett. Ezután keverjük hozzá a lisztet, 1 perc után öntsük fel a fehérborral, főzzük 4-5 percig, majd adjuk hozzá a vizet, sót és borsot, főzzük forrásig.
Miután felforrt, vegyük lejjebb a lángot és keverjük hozzá a tejszínt, szerecsendiót, majd 4-5 perc után a sajtot reszelve tegyük a leveshez. Főzzük addig, amíg a sajt elolvad.
Fotó: Getty Images