Villámgyors egytepsis fogás: selymes tejszínes szószban sülnek a zöldségek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ez a fogás teret ad az improvizációnak: másféle zöldségekből, joghurt helyett tejfölből, még több sajttal vagy anélkül is elkészíthető.
Tipikus "mindent bele" fogás, ami egy hosszú nap estéjén született meg. Sokszor nem kívánom a húst, ilyenkor hívom segítségül a zöldségeket, amiket tepsiben sütve, általában valamilyen szósszal nyakon öntve szeretek a legjobban.
Mind a paradicsomhoz, mind a brokkolihoz nagyon jól állnak a tejszínes szószok, ráadásul a két zöldség is nagyon jól passzol egymáshoz. Azért, hogy még szaftosabb legyen, a tejszín mellé joghurtot is tettem - tejföllel is lehet helyettesíteni -, így krémesebb és picit sűrűbb lesz a mártás. A fűszerezés ízlés kérdése, ki, mit szeret, de a fokhagymát és a szerecsendiót nem érdemes kihagyni belőle.
A végeredmény egy nagyon ízgazdag, szaftos, picit levecses köret vagy főétel, ha sűrűbbre szeretnétek a szószt, keverjetek a tejszínhez egy darab tojást is, az picit megköti a mártást.
Tepsis zöldségek
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm brokkoli
- 250 gramm koktélparadicsom
- 2 deciliter tejszín
- 140 gramm natúr joghurt
- ízlés szerint só, bors
- 1 mokkáskanál fokhagymapor
- 0.5 mokkáskanál szerecsendió
- 1 mokkáskanál cayenne-bors
- 10 dekagramm gouda sajt
Elkészítés:
A brokkolit tisztítsuk meg, szedjük rózsáira, a koktélparadicsomokat mossuk meg, vágjuk félbe. Tegyük őket egy mélyebb tepsibe úgy, hogy ne fedjék egymást. A zöldségeket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, keverjük össze.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tejszínt, a joghurtot és a fűszereket keverjük össze alaposan egy tálban, majd borítsuk a zöldségekre. Egy spatula segítségével forgassuk össze a zöldségeket a szósszal.
A tepsit fedjük le, majd tegyük a zöldségeket a sütőbe 20-25 percre, míg megpuhulnak.
Amíg sülnek a zöldségek, reszeljük le a sajtot.
Vegyük ki a tepsit a sütőből, szórjuk a sajtot a zöldségekre, majd fedő nélkül tegyük vissza pirulni kb. 5-10 percre. Mikor a sajt megolvadt és megpirult, készen van.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors