Krémes, tejszínes tészta zöldborsóval és csirkemellel: citromlétől lesz friss
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Vitaminbomba szivárványsaláta: őszi immunerősítés a javából
Krémes, tejszínes szószban sült karfiol: sok sajt pirul a tetején
Nagyon csokis brownie őszi kiadásban: körte és dió gazdagítja
Egyszerű tojásleves spórolós napokra: finom és laktató
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
Friss és üde, könnyed, de laktató az egylábasos csirkés tészta, ráadásul gyorsan kész, egy rohanós hétköznapon is belefér az időbe.
Zsenge zöldborsóból az igazi ez a szaftos, frissítő fogás, annyi idő éppen elég a tavaszi zöldségnek, míg a tészta puhára fő. Ha esetleg öregebb borsót használsz, érdemes előfőzni, ha pedig mirelitet, ráérsz az utolsó 2 percben az ételhez adni.
Amellett, hogy gyorsan kész van, nagy előnye, hogy nincs utána mosogatnivaló, csak egy lábasra van szükség hozzá, abban készül a hús, a szósz és a tészta is. Hogy igazán friss legyen az összhatás, bazsalikommal, citromhéjjal és citromlével ízesítsd az ételt, a tejszínes-csirkés tészta hatalmas családi kedvenc lesz ebben a formában.
Tejszínes tészta csirkemellel, borsóval
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm csirkemellfilé
- 2 evőkanál vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál liszt
- 500 milliliter alaplé
- 375 milliliter tejszín
- 250 gramm tészta
- 150 gramm zöldborsó
- ízlés szerint bazsalikom (friss)
- 1 darab biocitrom
- 50 gramm parmezán
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A csirkemellfilét vágjuk 2 centi vastag csíkokra. A hagymákat hámozzuk meg, a vöröshagymát kockázzuk össze, a fokhagymát reszeljük le.
Melegítsünk egy evőkanál vajat egy mélyebb, széles serpenyőben vagy lábasban. Mikor elolvadt, dobjuk rá a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk. Addig süssük, míg kifehéredik, itt-ott lepirul, nagyjából 5-6 percig. Nem baj, ha még nem sül át teljesen, később még főni fog. Tegyük félre.
Tegyük a serpenyőbe/lábasba a maradék vajat. Mikor elolvadt, dobjuk rá a hagymát. Dinszteljük, míg puha nem lesz, majd adjuk hozzá a fokhagymát. 1 perc után szórjuk rá a lisztet, keverjük alaposan össze a hagymákkal, majd öntsük fel az alaplével és a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk.
Tegyük bele a csirkemellet, a tésztát, a zöldborsót és egy ág bazsalikomot. Ha forr a lé, vegyük lejjebb a lángot, fedjük le, majd gyöngyözve főzzük 10-15 percig.
Ha a tészta al dente, vegyük ki belőle a bazsalikomot, majd adjuk hozzá a citrom reszelt héját és levét. Szórjuk bele a reszelt parmezánt és a tetszőleges mennyiségű, apróra vágott bazsalikomot, majd főzzük össze 1-2 perc alatt.
Frissen, melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images