Téli, melengető minestrone – A testünk meghálálja a vitaminokat és a tápanyagokat
Kevés finomabb és melengetőbb étel van egy nagy tányér forró zöldséglevesnél, pláne, ha minél több zöldséget teszünk bele.
Amikor egy kicsit hidegebbre fordul az idő, megnő az igényem a tartalmas levesek iránt. Olyan, mintha a nyáron elveszített kalóriákat télen akarnám pótolni. Nem elég, hogy a leves forró, melegítő étel, mivel sok zöldség van benne, nemcsak egészséges, hanem laktató is.
A minestrone pont ilyen, aminek a neve igazából csak azért téli, mert szinte minden ekkor kapható zöldséget belepakolunk. A hagyományos krumpli helyett édeskrumpli kerül bele, a bab pedig laktatóvá teszi. A minestronét fel lehet önteni sima vízzel is, de mivel most tényleg a minél sűrűbb állag és a laktató végeredmény a cél, használjunk inkább zöldségalaplevet. A lényeg, hogy a leves alapja egy sűrű zöldségmix, az adja meg a sava-borsát.
Téli minestrone
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 5 darab koktélparadicsom
- 1.5 liter zöldségalaplé
- 2 darab zellerszár
- 50 gramm parmezán (reszelt)
- 300 gramm fehérbab (cannellini)
- 1 kávéskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab édeskrumpli
- 1 marék petrezselyem
- 0.5 teáskanál kakukkfű
Elkészítés:
A hagymát vágjuk apróra, a zöldségeket kockázzuk fel. Melegítsük fel az olajat egy nagy lábasban. Adjuk hozzá a sárgarépát, a hagymát, a zellerszárat és a fokhagymát. Időnknént megkeverve addig pirítsuk, amíg a hagyma üvegesre nem párolódik. Adjuk hozzá az édeskrumplit, a koktélparadicsomokat, a kakukkfüvet is morzsoljuk bele, jól keverjük el. Addig főzzük, amíg az édeskrumpli meg nem puhul.
Közben a bab háromnegyed részét tegyük a zöldségalaplé egynegyedével egy tálba, majd botmixerrel pürésítsük. Keverjük hozzá a maradék zöldségalaplevet, és az egészet keverjük a zöldségekbe. Sózzuk, borsozzuk. A maradék babot is tegyük hozzá, szórjunk rá petrezselymet.
Tálalás előtt szórjunk rá reszelt parmezánt.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!