Téli, melengető minestrone – A testünk meghálálja a vitaminokat és a tápanyagokat

minestrone
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Kevés finomabb és melengetőbb étel van egy nagy tányér forró zöldséglevesnél, pláne, ha minél több zöldséget teszünk bele.

Amikor egy kicsit hidegebbre fordul az idő, megnő az igényem a tartalmas levesek iránt. Olyan, mintha a nyáron elveszített kalóriákat télen akarnám pótolni. Nem elég, hogy a leves forró, melegítő étel, mivel sok zöldség van benne, nemcsak egészséges, hanem laktató is.

A minestrone pont ilyen, aminek a neve igazából csak azért téli, mert szinte minden ekkor kapható zöldséget belepakolunk. A hagyományos krumpli helyett édeskrumpli kerül bele, a bab pedig laktatóvá teszi. A minestronét fel lehet önteni sima vízzel is, de mivel most tényleg a minél sűrűbb állag és a laktató végeredmény a cél, használjunk inkább zöldségalaplevet. A lényeg, hogy a leves alapja egy sűrű zöldségmix, az adja meg a sava-borsát. 

Téli minestrone

minestrone recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 darab koktélparadicsom
  • 1.5 liter zöldségalaplé
  • 2 darab zellerszár
  • 50 gramm parmezán (reszelt)
  • 300 gramm fehérbab (cannellini)
  • 1 kávéskanál
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab édeskrumpli
  • 1 marék petrezselyem
  • 0.5 teáskanál kakukkfű
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát vágjuk apróra, a zöldségeket kockázzuk fel. Melegítsük fel az olajat egy nagy lábasban. Adjuk hozzá a sárgarépát, a hagymát, a zellerszárat és a fokhagymát. Időnknént megkeverve addig pirítsuk, amíg a hagyma üvegesre nem párolódik. Adjuk hozzá az édeskrumplit, a koktélparadicsomokat, a kakukkfüvet is morzsoljuk bele, jól keverjük el. Addig főzzük, amíg az édeskrumpli meg nem puhul. 

Közben a bab háromnegyed részét tegyük a zöldségalaplé egynegyedével egy tálba, majd botmixerrel pürésítsük. Keverjük hozzá a maradék zöldségalaplevet, és az egészet keverjük a zöldségekbe. Sózzuk, borsozzuk. A maradék babot is tegyük hozzá, szórjunk rá petrezselymet. 

Tálalás előtt szórjunk rá reszelt parmezánt. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük