Mindjárt itt a jó idő, de addig is kóstold meg ezt a finom, téli sangriát
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Sangriát nem csak a nyári hőségben érdemes inni, szezonális gyümölcsökből készítve tökéletes koktél lehet belőle hűvösebb időre. Kétféle alma, klementin és vörösáfonya kerül bele, a frissességről pedig a rozmaring gondoskodik.
A gránátalma kihagyhatatlan összetevője az italnak. Friss, édeskés és egyszerre savanykás íze, illetve kellemes textúrája nagyon jól passzol a sangriába. Egyedül a magok kiszedése okozhat egy kis gondot, de ezzel a módszerrel az sem tart majd két percnél tovább.
A klementin a citrusok királya, tele van C-vitaminnal, íze azonban édesebb a sima mandarinnál vagy narancsnál. Tulajdonképpen apró, mag nélküli mézédes mandarin név alatt kapható a legtöbbször. A klementin mellett az édes vörösbor és a méz gondoskodik a sangria kellemes ízvilágáról. Ha hozzá tudunk jutni friss vagy fagyasztott vörösáfonyához, az Ázsia boltokban elképzelhető, hogy van, mindenképpen tegyünk az italba, de, ha kihagyjuk belőle, akkor sem történik tragédia.
Fűszerek közül a fahéj és a rozmaring a kötelező elem, a fahéj a télbúcsúztató ízekről, a rozmaring pedig a frissességről gondoskodik. Ezekből minden pohárba tegyünk egy-egy darabot, ha hosszú a fahéjrúd, akkor még keverőkanálként is funkcionálhat.
Téli sangria
Hozzávalók 8 adaghoz
- 1 üveg édes vörösbor
- 1 liter szénsavas ásványvíz vagy szóda
- 1 darab alma
- 3 darab klementin
- 1 darab gránátalma
- opcionális vörösáfonya
- 8 darab rozmaring (szál)
- 8 darab fahéj (rúd)
- ízlés szerint méz
Elkészítés:
Tegyük a gyümölcsöket egy nagy üvegtálba, öntsük rá a vörösbort és a szódát. Ízlés szerint mehet bele jég is. Keverjük össze a hozzávalókat.
Öntsük ki 8 pohárba, minden pohárba tegyünk egy szál rozmaringot és egy rúd fahéjat. Az édesszájúaknak mézzel megcsorgatva kínáljuk.
Fotó: Getty Images