Alakbarát zserbó teljes kiőrlésű lisztből – Karácsonykor is vigyázhatsz az alakodra

8
Nyomtatás
zserbó cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nem kell lemondanod a klasszikusokról karácsonykor sem, csak egy kicsit legyél egészségtudatosabb idén.

Vannak olyan sütemények, amelyek szinte kizárólag valamilyen ünnephez kapcsolódnak, ilyen a zserbó, amely nélkül szinte elképzelhetetlen a karácsony. A klasszikus sütemény receptje generációról generációra öröklődik, és még ha vannak is pici eltérések, abban mindegyik megegyezik, hogy jó minőségű házi baracklekvár nélkül egyik sem az igazi. Mi is megsütöttük a nagyiféle süteményt, itt találsz hozzá receptet.

A zserbó tényleg nem egy gyorsan elkészíthető édesség, így ha az íze után sóvárogsz, akkor ezt a sütés nélküli zserbógolyót készítsd el, amelyet cukormentesre is változtathatsz, de ez a muffin is jó választás. 

A hagyományos zserbót is megsütheted cukormentesen, sőt teljes kiőrlésű lisztből, amelyből kicsit bátrabban ehetsz majd az ünnepek alatt, de azért ezt se vidd túlzásba. A teljes kiőrlésű mellé kell majd hagyományos liszt is, különben túl tömör lesz a tészta. Bár a zserbó eritrittel készül, ahhoz, hogy az élesztő felfusson, szükség van 1 kiskanálnyi cukorra. Ha valami miatt ennyit sem fogyaszthatsz, hagyd ki belőle, és az élesztőt rögtön morzsold a liszthez.

Én most készítettem először zserbót, és rögtön ezzel a változattal kezdtem, de szerencsére senki nem panaszkodott a diétásabb vonal miatt. Arra ügyelj csak, hogy a tészta sokkal több lekvárt vesz fel, nyugodtan tegyél bele többet a szokásosnál. 

Teljes kiőrlésű cukormentes zserbó

zserbó recept

Hozzávalók 10 személyre

Tészta:

  • 300 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 200 gramm liszt
  • 20 gramm élesztő
  • 130 milliliter tej
  • 280 gramm vaj (puha)
  • 30 gramm tejföl
  • 2 darab tojássárgája
  • 1 csipet
  • 1 kávéskanál cukor

Töltelék:

  • 200 gramm dió (darált)
  • 400 gramm baracklekvár (cukormentes)
  • 100 gramm eritrit

Máz:

  • 3 evőkanál holland kakaó (cukrozatlan)
  • 100 gramm poreritrit
  • 80 gramm vaj
  • 1 evőkanál tej
Recept idők

Elkészítés:

A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek. A langyos tejbe tegyük bele az egy kávéskanál cukrot, és futtassuk fel benne az élesztőt. (Vagy hagyjuk ki a cukrot, az élesztőt morzsoljuk a lisztbe.) Egy tálban gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit, a tejes élesztővel együtt. Osszuk 5-felé a tésztát, egyenként csomagoljuk be, és tegyük a hűtőbe fél órára. 

Daráljuk meg a diót, és keverjük össze az eritrittel. 

Vegyünk elő egy 20x30 centiméteres tepsit, és béleljük ki sütőpapírral. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

Egy kilisztezett deszkán nyújtsuk ki az első tésztát, majd óvatosan fektessük a sütőpapírra. A diót és a lekvárt osszuk négyfelé, hogy mindegyik lapra jusson belőle. Kenjük meg lekvárral, majd szórjuk meg dióval. A következő három tésztát is ugyanígy nyújtsuk ki, kenjük meg lekvárral, és szórjunk rá a dióból. Az utolsó tésztát is nyújtsuk ki, tegyük a sütemény tetejére, és szurkáljuk meg villával. 

Toljuk a süteményt a sütőbe, és süssük 40 percig. 

Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.

Készítsük el a csokimázat. A hozzávalókból ezt a receptet használva készítsük el a mázat, amit azonnal öntsünk a kihűlt sütemény tetejére, és kenjünk el. Várjuk meg, amíg megdermed, és utána meleg vízbe mártott késsel szeletelhetjük. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon