Alakbarát zserbó teljes kiőrlésű lisztből – Karácsonykor is vigyázhatsz az alakodra
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem kell lemondanod a klasszikusokról karácsonykor sem, csak egy kicsit legyél egészségtudatosabb idén.
Vannak olyan sütemények, amelyek szinte kizárólag valamilyen ünnephez kapcsolódnak, ilyen a zserbó, amely nélkül szinte elképzelhetetlen a karácsony. A klasszikus sütemény receptje generációról generációra öröklődik, és még ha vannak is pici eltérések, abban mindegyik megegyezik, hogy jó minőségű házi baracklekvár nélkül egyik sem az igazi. Mi is megsütöttük a nagyiféle süteményt, itt találsz hozzá receptet.
A zserbó tényleg nem egy gyorsan elkészíthető édesség, így ha az íze után sóvárogsz, akkor ezt a sütés nélküli zserbógolyót készítsd el, amelyet cukormentesre is változtathatsz, de ez a muffin is jó választás.
A hagyományos zserbót is megsütheted cukormentesen, sőt teljes kiőrlésű lisztből, amelyből kicsit bátrabban ehetsz majd az ünnepek alatt, de azért ezt se vidd túlzásba. A teljes kiőrlésű mellé kell majd hagyományos liszt is, különben túl tömör lesz a tészta. Bár a zserbó eritrittel készül, ahhoz, hogy az élesztő felfusson, szükség van 1 kiskanálnyi cukorra. Ha valami miatt ennyit sem fogyaszthatsz, hagyd ki belőle, és az élesztőt rögtön morzsold a liszthez.
Én most készítettem először zserbót, és rögtön ezzel a változattal kezdtem, de szerencsére senki nem panaszkodott a diétásabb vonal miatt. Arra ügyelj csak, hogy a tészta sokkal több lekvárt vesz fel, nyugodtan tegyél bele többet a szokásosnál.
Teljes kiőrlésű cukormentes zserbó
Hozzávalók 10 személyre
Tészta:
- 300 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 200 gramm liszt
- 20 gramm élesztő
- 130 milliliter tej
- 280 gramm vaj (puha)
- 30 gramm tejföl
- 2 darab tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál cukor
Töltelék:
- 200 gramm dió (darált)
- 400 gramm baracklekvár (cukormentes)
- 100 gramm eritrit
Máz:
- 3 evőkanál holland kakaó (cukrozatlan)
- 100 gramm poreritrit
- 80 gramm vaj
- 1 evőkanál tej
Elkészítés:
A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek. A langyos tejbe tegyük bele az egy kávéskanál cukrot, és futtassuk fel benne az élesztőt. (Vagy hagyjuk ki a cukrot, az élesztőt morzsoljuk a lisztbe.) Egy tálban gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit, a tejes élesztővel együtt. Osszuk 5-felé a tésztát, egyenként csomagoljuk be, és tegyük a hűtőbe fél órára.
Daráljuk meg a diót, és keverjük össze az eritrittel.
Vegyünk elő egy 20x30 centiméteres tepsit, és béleljük ki sütőpapírral.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy kilisztezett deszkán nyújtsuk ki az első tésztát, majd óvatosan fektessük a sütőpapírra. A diót és a lekvárt osszuk négyfelé, hogy mindegyik lapra jusson belőle. Kenjük meg lekvárral, majd szórjuk meg dióval. A következő három tésztát is ugyanígy nyújtsuk ki, kenjük meg lekvárral, és szórjunk rá a dióból. Az utolsó tésztát is nyújtsuk ki, tegyük a sütemény tetejére, és szurkáljuk meg villával.
Toljuk a süteményt a sütőbe, és süssük 40 percig.
Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
Készítsük el a csokimázat. A hozzávalókból ezt a receptet használva készítsük el a mázat, amit azonnal öntsünk a kihűlt sütemény tetejére, és kenjünk el. Várjuk meg, amíg megdermed, és utána meleg vízbe mártott késsel szeletelhetjük.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors