Elképesztően finom, szaftos, sütőben sült brokkoli: selymes besamelmártás koronázza meg

sbbcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egészséges brokkoli nagyon szerethető zöldség, tele van értékes tápanyagokkal, ráadásul rengeteg izgalmas variációban kerülhet a tányérra.

A brokkoli készítésénél mindig résen kell lenni, nem szabad túlfőzni a zöldséget. Ha túlfő, veszít a vitamintartalmából és az íze sem lesz kellemes. A zöld rózsák tepsiben is pirulhatnak - nem feltétlen szükséges előfőzni a brokkolit, de aki szeretné, az épp csak két percre dobja lobogó vízbe, úgy kellemesen roppanós lesz a textúrája.

A tepsiben készült brokkolinál a fantázia szab csak határt, bármivel összesülhet a zöldség. A legjobb döntés szaftosra készíteni, ezért érdemes valamilyen mártással nyakon önteni, és persze a sajtról sem szabad megfeledkezni. A mártások világa színes, a zöldségnek jól áll a tejszínes öntet vagy a besamelmártás, és hogy a húsevőknek se legyen hiányérzetük, érdemes sonkakockákkal gazdagítani a tepsis fogást. Az így készült étel magában is kiváló, de köretként is lehet szervírozni, kinek hogy tetszik.

Tepsiben sült brokkoli

bsbct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kilogramm brokkoli
  • 5 dekagramm vaj
  • 30 dekagramm sonka
  • 5 deciliter tej
  • 5 dekagramm liszt
  • 30 dekagramm sajt
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A rózsáira szedett brokkolit lobogó, sós vízben főzzük 2 percig, majd hideg vízben hirtelen hűtsük le, helyezzük hőálló edénybe (tepsi, jénai).

A vajat magas falú edényben olvasszuk fel, majd a kockákra vágott sonkát dobjuk a vajra és pirítsuk meg rajta, utána szórjuk rá a lisztet, forgassuk egybe. Állandó kevergetés mellett öntsük fel tejjel és sűrítsük be, majd ízesítsük ízlésünknek megfelelően.

A sajtot reszeljük le.

Az elkészült sonkás besamelt öntsük rá a brokkolira (mindenhova jusson), a tetejét szórjuk meg sajttal, és 180 fokos előmelegített sütőben 20-35 perc alatt süssük meg.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük