30 perces teriyaki csirkemell brokkolival és paprikával: amerikai verzió
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Isteni ázsiai csodavacsorát vagy ebédet rittyenthetünk mindössze 30 perc alatt. Ez a wokban - vagy akár mélyebb serpenyőben - készült szójaszószos, édeskés szósszal borított csirkemell az egyik legfinomabb feltét rizs mellé.
A teriyaki egy japán konyhatechnikai kifejezés, amely során szójaszószos, cukros bevonattal ellátott elemeket pirítunk, sütünk vagy grillezünk meg. Japánban legtöbbször halakhoz, de nyugaton fehér és vörös húsok készítésénél is használják.
Nem az eredeti, de isteni
Míg az eredeti japán verzióba szójaszósz, mirin és cukor vagy méz kerül, addig az "amerikai változatok" felturbózták az alapreceptet, ez történt itt is, ugyanis a lent olvasható recept szezámolajjal, fokhagymával és különböző fűszerekkel egészült ki. Eredetileg a pácban grillezik meg a húst, itt viszont a pirított csirkemellre kerül az öntet.
Annak ellenére, hogy nem az eredeti teriyakiről beszélünk, mégis az egyik legfinomabbról, mind a szósz, mind az aranybarnára pirított csirkemell tökéletes, az öntet mindenhol bevonja a húst és a zöldségeket, mialatt besűrűsödik. A ressre párolt brokkoli és az édeskés kaliforniai paprika pedig már csak hab a tortán.
Teriyaki csirkemell
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 750 gramm csirkemellfilé
- 1 fej brokkoli
- 1 darab kaliforniai paprika (piros)
- 1 darab vöröshagyma
- opcionális gomba
- 0.25 bögre barna cukor
- 0.25 bögre szójaszósz
- 2 evőkanál almaborecet
- 0.25 teáskanál szezámolaj
- 0.5 teáskanál őrölt gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 1 evőkanál keményítő
- 2 evőkanál víz
- 0.5 teáskanál chiliszósz
- opcionális szezámmag (tálaláshoz)
Elkészítés:
Egy kisebb tálban keverjük össze a szósz alapanyagait. A méréshez egy 2,5 deciliteres bögrét használjunk.
A brokkolit szedjük rózsáira, majd pároljuk meg 5-6 perc alatt.
Egy wokban melegítsük fel az olívaolajat. A csirkemellet vágjuk kisebb kockákra, majd pirítsuk meg őket, amíg enyhén barnák nem lesznek. Ha kész, tegyük félre.
Amíg sül a csirkemell, vágjuk fel csíkokra a paprikát, daraboljuk össze a gombát (ha használunk) és a hagymát.
Öntsünk a wokba még egy kis olajat, majd tegyük bele a hagymát és a paprikát (és a gombát), ha a paprika megpuhult, mehet vissza a wokba a csirkemell. Adjuk hozzá a szószt, keverjük át alaposan, hogy mindenhol bevonja a húst és a zöldségeket. Addig főzzük, amíg a szósz be nem sűrűsödik. Végül keverjük bele a párolt brokkolit.
Rizzsel, szezámmaggal megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images