Mennyei tiroli szalonnás gombóc: szaftos húsok mellé, de levesbe is kerülhet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Szikkadt zsemléből vagy kenyérből is elkészítheted az ínycsiklandó gombócokat, melyeket változatosan kínálhatsz.
A másnapról maradt, száraz pékáru nem szemét, lehet még belőle kruton, bundás kenyér vagy tiroli szalonnás gombóc. Utóbbi hús- vagy zöldséglevessel kínálva a legfinomabb, bőven elég, ha csak a leves levével leöntve kerül a tányérra. Persze gazdagabb formában is tálalhatod, főtt hússal, zöldségekkel. A gombóc szaftosabb ételek mellé is remek választás, pörkölttel is megéri kipróbálni.
A massza ízlés szerint alakítható, ha van rá lehetőséged, friss petrezselyemmel vagy metélőhagymával még ízletesebbé teheted, ha pedig a tüzes zamat a mindened, egy kis chilipehellyel erősíts rá az ízekre.
Tiroli szalonnás gombóc
Hozzávalók 4 személyre
- 6 darab zsemle
- 2.5 dl tej
- 80 g húsos szalonna (kolozsvári)
- kevés olaj
- 1 fej vöröshagyma
- só és bors ízlés szerint
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 1 darab tojás
- zsemlemorzsa szükség szerint
Elkészítés:
A zsemlét vágjuk kockákra.
A tejet melegítsük fel, majd öntsük a felkockázott zsemlére.
A szalonnát apróra kockázzuk fel és a saját zsírján (ha szükséges, kevés olajat is önthetünk alá) pirítsuk le, majd adjuk a felkockázott zsemléhez.
A hagymát vágjuk finomra és a szalonna zsírján pirítsuk üvegesre, majd adjuk a zsemléhez.
A szalonnával és hagymával dúsított zsemlét fűszerezzük sóval, borssal, reszelt fokhagymával és szerecsendióval, majd adjuk hozzá a tojást és annyi zsemlemorzsát, amennyi ahhoz szükséges, hogy jól formázható masszát kapjunk. A masszából formázzunk tetszőleges golyókat, majd gyöngyöző, sós vízben 15-20 perc alatt főzzük meg.
Fotó: Getty Images