Villámgyors zöldségleves: nagyon jólesik a hidegben

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A januári nagy hidegben nincs is jobb egy forró zöldséglevesnél - főleg, ha még gyorsan el is készül. Zöldséglevest főzni a világ legegyszerűbb dolga, se sok időt, se sok energiát nem kell rászánni. 

Ez tényleg nem egy komplikált recept: a zöldségeket meghámozzuk, összevágjuk, felöntjük vízzel és puhára főzzük. Igen egyszerű, de ízeiben nagyszerű leves.

Én egy extrán zöldséges verziót készítettem, telis tele finomabbnál finomabb zöldségekkel, de a mennyiségeket szabadon lehet változtatni, nem lehet elrontani se többel, se kevesebbel. Arra azért figyeljünk, hogy úgy pakoljuk tele a lábast zöldséggel, hogy maradjon hely a lének is.

Az én verziómban a leveszöldségek mellé krumpli és zöldborsó került, de ízlés szerint lehet variálni a hozzávalókat, mehet bele kelbimbó vagy karfiol is. Csipetkét főztem a levesbe, ez lehet bolti, de ha több időnk van, házilag is összeállíthatjuk. Ha kis adagot készítünk, akkor a tésztát főzzük bele közvetlenül a levesbe, de ha a recept szerinti nagy adagot készítjük el, akkor érdemes külön kifőzni, hogy ne szívja majd be a leves levét. 

Egyszerű zöldségleves

zöldséglevesrecept

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 3 darab répa
  • 2 darab fehérrépa
  • 1 darab zeller
  • 1 darab karalábé
  • 1 darab vöröshagyma
  • 130 gramm zöldborsó (konzerv vagy fagyasztott)
  • 2 darab krumpli
  • 100 gramm csipetke
  • 2.5 liter víz
  • 1 marék petrezselyem
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket hámozzuk meg, a répákat vágjuk félbe, majd negyedekbe, de ízlés szerint lehet karikákra is. A zellert, a karalábét és a krumplit vágjuk negyedekbe, a hagymát hagyjuk egészben.

Az összevágott zöldségeket tegyük egy nagy lábasba, öntsük fel vízzel, majd forraljuk fel. Forrás után sózzuk, borsozzuk, alacsony lángon kb. 30 percig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul.

Ha puhák a zöldségek, ízesítsük még sóval, borssal, ha szükséges, majd tegyük bele a lecsöpögtetett zöldborsót és a csokor petrezselymet. Lehet csokorban is hagyni, de apróra vágni is.

Közben tegyünk oda vizet a csipetkének, főzzük ki 10-15 perc alatt.

Mialatt a tészta kifő, a levesben is tökéletesen összeérnek az ízek. Ha van időnk, lehet tovább főzni, az sosem árt neki, de bőven elég neki ez a 40-45 perc is.

Csipetkével, sok zöldséggel megpakolva, forrón tálaljuk.

Fotók: Sági Zsófia/Só&Bors 

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük