Darált hússal töltött gombakalapok, amiket percek alatt elkapkodnak az asztalról

gomakalapkakcover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Hűvös napokon valódi áldás a tepsiben készült fogás. Gyorsan elkészülünk vele, tápláló, ízletes, előnye, hogy mindig fel lehet dobni valamivel.

A gomba nagyon népszerű a családomban. Sokoldalú zöldség, amiből rengeteg változatos ételt készíthetünk. Krémleves, rizottó, rántott verzió, szóval tényleg bőséges menüsor kihozható belőle. A múltkor sikerült elég szép gombafejeket vásárolnom, és bár eredetileg krumplicsónakot szerettem volna készíteni, aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntöttem, a gombakalapokat fogom erre a célra felhasználni.

A zöldség szárát kivettem, sokan a felesleges gombaszárat ki szokták dobni, pedig megtisztítva, összevágva a másnap reggeli tojásrántottánkba szuper alapanyag lehet, vagy a töltelék elkészítésénél is hasznát vehetjük. Én hússal szoktam tölteni, de vegetáriánus változatban is össze tudjuk dobni, a húst bármilyen zöldséggel helyettesíthetjük.

Töltött gombakalapkák

gomakalapkakct

Hozzávalók 8 személyre:

  • 16 fej barna csiperkegomba
  • kevés olaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 125 gramm natúr vaj- vagy sajtkrém
  • 5 dekagramm parmezán
  • 30 dekagramm darált hús
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A gombafejeket tisztítsuk meg, a szárukat kapjuk ki, a külső héját távolítsuk el, de az is elég, ha csak alaposan megmossuk a gombát.

A darált húst kevés olajon, sóval és borssal fűszerezve pirítsuk meg.

A parmezánt reszeljük le.

A hagymát, fokhagymát, petrezselymet vágjuk finomra.

Egy nagy keverőtálba tegyük bele a lepirított húst, adjuk hozzá a vaj/sajtkrémet, az apróra vágott zöldségeket - ha szeretnénk, a gomba szárát -, reszelt parmezánt és a tojást (ha szükségesnek érezzük, használjunk sót és borsot), ezt a keveréket egy spatula segítségével keverjük alaposan össze.

A gombakalapkákat helyezzük tepsibe, az üresen maradt részbe egy evőkanál segítségével pakoljunk ízlés szerint a töltelékből, ha szükségesnek érezzük, szórjuk meg sajttal a kalapokat.

A töltött gombákat légkeveréses sütőben, 180 fokon 20-30 perc alatt készre sütjük.

Tálalásnál petrezselyemmel megszórhatjuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük