![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Darált hússal töltött gombakalapok, amiket percek alatt elkapkodnak az asztalról
![gomakalapkakcover](https://kep.index.hu/1/0/3064/30644/306446/30644617_2352675_124726054579eb05a35428ab2564093f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Hűvös napokon valódi áldás a tepsiben készült fogás. Gyorsan elkészülünk vele, tápláló, ízletes, előnye, hogy mindig fel lehet dobni valamivel.
A gomba nagyon népszerű a családomban. Sokoldalú zöldség, amiből rengeteg változatos ételt készíthetünk. Krémleves, rizottó, rántott verzió, szóval tényleg bőséges menüsor kihozható belőle. A múltkor sikerült elég szép gombafejeket vásárolnom, és bár eredetileg krumplicsónakot szerettem volna készíteni, aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntöttem, a gombakalapokat fogom erre a célra felhasználni.
A zöldség szárát kivettem, sokan a felesleges gombaszárat ki szokták dobni, pedig megtisztítva, összevágva a másnap reggeli tojásrántottánkba szuper alapanyag lehet, vagy a töltelék elkészítésénél is hasznát vehetjük. Én hússal szoktam tölteni, de vegetáriánus változatban is össze tudjuk dobni, a húst bármilyen zöldséggel helyettesíthetjük.
Töltött gombakalapkák
![gomakalapkakct](https://kep.index.hu/1/0/3064/30644/306446/30644695_1a13a88b30f9b991431196dc96eb2a03_wm.jpg)
Hozzávalók 8 személyre
- 16 fej barna csiperkegomba
- kevés olaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 125 gramm natúr vaj- vagy sajtkrém
- 5 dekagramm parmezán
- 30 dekagramm darált hús
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 darab tojás
Elkészítés:
A gombafejeket tisztítsuk meg, a szárukat kapjuk ki, a külső héját távolítsuk el, de az is elég, ha csak alaposan megmossuk a gombát.
A darált húst kevés olajon, sóval és borssal fűszerezve pirítsuk meg.
A parmezánt reszeljük le.
A hagymát, fokhagymát, petrezselymet vágjuk finomra.
Egy nagy keverőtálba tegyük bele a lepirított húst, adjuk hozzá a vaj/sajtkrémet, az apróra vágott zöldségeket - ha szeretnénk, a gomba szárát -, reszelt parmezánt és a tojást (ha szükségesnek érezzük, használjunk sót és borsot), ezt a keveréket egy spatula segítségével keverjük alaposan össze.
A gombakalapkákat helyezzük tepsibe, az üresen maradt részbe egy evőkanál segítségével pakoljunk ízlés szerint a töltelékből, ha szükségesnek érezzük, szórjuk meg sajttal a kalapokat.
A töltött gombákat légkeveréses sütőben, 180 fokon 20-30 perc alatt készre sütjük.
Tálalásnál petrezselyemmel megszórhatjuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!