
Egyben sült, tojással töltött fasírt: hidegen is kínálhatod
Ha az alábbi receptet követed, biztosan szaftos és ízletes fasírtot tehetsz az asztalra, a főtt tojás feldobja a végeredményt!
A töltött húsok szépsége magában a töltelékben rejlik: aszalt gyümölcsökkel, zöldségekkel, krémekkel, fűszerekkel is megpakolhatod, a lehetőségek tárháza végtelenül színes.
Húsvét lévén, hogyha már a füleden jönne ki a sonka, próbáld ki ezt a töltöttkaraj-receptet! Ebbe is kerül természetesen sonka, de azért mégsem csak abból áll az egész.
A sonka és a sajt házasságából születik meg a cordon blue, amit ezúttal egy kicsit újraértelmeztünk. Ebbe a töltött karajba ugyanis frissen párolt spenót is kerül, míg a külsejét zöldfűszeres szórással dobjuk fel. És persze a mennyei szószról se feledkezzünk meg, ami e mellé az ízletes főétel mellé dukál!
A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
Készítsünk elő konyhai zsineget, amivel majd a húst átkötözzük.
A spenótot pár perc alatt, serpenyőben fonnyasszuk meg egy teáskanál vajon, majd tegyük félre.
Vágjunk a karajba egy 2,5 cm-es, átlós bemetszést, majd a pulttal párhuzamosan vágjuk tovább a karajt, hogy a végén szét tudjuk nyitni, és egy bizonyára nem túl szép, de vékony és széles karajszeletet kapjunk.
A téglalap alakú karajnak mindkét oldalát dörzsöljük be olívaolajjal, és bőségesen sózzuk és borsozzuk meg.
A szeletelt oldalát fordítsuk felfelé, majd a sonkaszeleteket lazán pakolgassuk egymásra.
Terítsük rá a megpárolt spenótot, majd tegyük rá a sajtot, illetve őröljünk rá 2-3 tekerésnyi friss fekete borsot is.
Óvatosan, de határozottan, az egyik hosszanti oldalától indulva kezdjük el feltekerni a húst. Ha sikerült feltekerni, akkor a zsineggel kössük át úgy, hogy 6 egyforma darabot adjon ki a minta.
Szorosan kötözzük meg, nehogy sütés közben szétnyíljon.
A karajt kívülről is sózzuk és borsozzuk meg, illetve hintsük rá a fokhagyma-granulátumot is. Finoman locsoljuk meg olívaolajjal, hogy mindenhol érje a húst.
Végezetül tegyük egy nagy tepsibe, és kb. 1,5 óra alatt süssük készre.
Amíg sül a hús, készítsük el a szószt.
Egy kis tálban keverjük össze a szósz összes hozzávalóját, majd mielőtt tálalnánk a húst, egy kisebb serpenyőbe öntve melegítsük át.
A húst, miután megsült, 20 percig pihentessük alufóliával letakarva, majd már fel is szeletelhetjük.
Tálaláskor kínáljuk mellé a szószt is.
Fotó: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
@sobors.hu