Sajttal és sonkával töltött, omlósra sült karaj: hidegtálra is tökéletes

3
Nyomtatás
toltott-karaj
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A cordon bleu-ről mindenkinek a sajttal töltött csirkemell jut az eszébe. Ennél azonban egy sokkal elegánsabb összeállítást álmodtunk meg húsvétra: sertéskarajt töltünk meg sajttal, sonkával, fűszerekkel és friss spenóttal.

A töltött húsok szépsége magában a töltelékben rejlik: aszalt gyümölcsökkel, zöldségekkel, krémekkel, fűszerekkel is megpakolhatod, a lehetőségek tárháza végtelenül színes.

Húsvét lévén, hogyha már a füleden jönne ki a sonka, próbáld ki ezt a töltöttkaraj-receptet! Ebbe is kerül természetesen sonka, de azért mégsem csak abból áll az egész.

A sonka és a sajt házasságából születik meg a cordon blue, amit ezúttal egy kicsit újraértelmeztünk. Ebbe a töltött karajba ugyanis frissen párolt spenót is kerül, míg a külsejét zöldfűszeres szórással dobjuk fel. És persze a mennyei szószról se feledkezzünk meg, ami e mellé az ízletes főétel mellé dukál!

Töltött, omlósra sült karaj

omlosra-sult-sertes-karaj

Hozzávalók 8 adaghoz

A töltött karajhoz:

  • 2 kg sertéskaraj
  • 140 g spenót
  • 150 g szeletelt sajt
  • 170 g füstölt sonka
  • 4 ek. olívaolaj
  • 1 tk. fokhagyma-granulátum
  • 1 tk.
  • 1 tk. bors
  • 1 tk. vaj

A szószhoz:

  • 60 g majonéz
  • 60 g tejföl
  • 1 tk. citromlé
  • 0.5 tk. mustár
  • 0.25 tk. pirospaprika
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 175 fokra.

Készítsünk elő konyhai zsineget, amivel majd a húst átkötözzük.

A spenótot pár perc alatt, serpenyőben fonnyasszuk meg egy teáskanál vajon, majd tegyük félre.

Vágjunk a karajba egy 2,5 cm-es, átlós bemetszést, majd a pulttal párhuzamosan vágjuk tovább a karajt, hogy a végén szét tudjuk nyitni, és egy bizonyára nem túl szép, de vékony és széles karajszeletet kapjunk.

A téglalap alakú karajnak mindkét oldalát dörzsöljük be olívaolajjal, és bőségesen sózzuk és borsozzuk meg.

A szeletelt oldalát fordítsuk felfelé, majd a sonkaszeleteket lazán pakolgassuk egymásra.

Terítsük rá a megpárolt spenótot, majd tegyük rá a sajtot, illetve őröljünk rá 2-3 tekerésnyi friss fekete borsot is.

Óvatosan, de határozottan, az egyik hosszanti oldalától indulva kezdjük el feltekerni a húst. Ha sikerült feltekerni, akkor a zsineggel kössük át úgy, hogy 6 egyforma darabot adjon ki a minta.

Szorosan kötözzük meg, nehogy sütés közben szétnyíljon.

A karajt kívülről is sózzuk és borsozzuk meg, illetve hintsük rá a fokhagyma-granulátumot is. Finoman locsoljuk meg olívaolajjal, hogy mindenhol érje a húst.

Végezetül tegyük egy nagy tepsibe, és kb. 1,5 óra alatt süssük készre.

Amíg sül a hús, készítsük el a szószt.

Egy kis tálban keverjük össze a szósz összes hozzávalóját, majd mielőtt tálalnánk a húst, egy kisebb serpenyőbe öntve melegítsük át.

A húst, miután megsült, 20 percig pihentessük alufóliával letakarva, majd már fel is szeletelhetjük.

Tálaláskor kínáljuk mellé a szószt is.

Fotó: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon