Omlós, tavaszi citromos linzer: ott a helye a húsvéti asztalon

7
Nyomtatás
Tavaszi citromos linzer cov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Hagyományos vagy húsvéti linzerkiszúróval is készülhet a finom vendégváró, amit citromkrémmel vagy citrompudinggal is összeragaszthatsz.

A linzer kötelező eleme az ünnepi asztalnak: a finomságot érdemes az adott ünnep hangulatához igazítani. Mivel ez egy tavaszi, húsvéti linzer, ezért a hagyományos kiszúró helyett csibe-, tojás- vagy valamilyen bájos virágformát is használhatsz. A tölteléknél se törekedj a megszokott ízekre, próbáld ki citromkrémmel vagy citromos pudinggal.

Így is lehet

A citromos töltelékhez remekül passzol a mák, ezért a tésztába 1-2 evőkanál darált mákot is keverhetsz. Látványban és ízben is feldobja a linzert, érdemes kipróbálni, ha nem félsz, hogy mákos lesz a fogad!

Tavaszi citromos linzer

Tavaszi citromos linzer ct

Hozzávalók 24 darabhoz

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg hideg vaj
  • 1 darab tojás

Töltelék:

  • 1 csomag citromos pudingpor
  • 4 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk hozzá a sót, sütőport, porcukrot, vaníliás cukrot. Ezután a vajat is morzsoljuk hozzá, utána pedig a tojással együtt gyúrjuk össze. (Ha a tészta nehezen áll össze, akkor néhány evőkanál hideg vizet keverjünk hozzá szükség szerint.) A tésztát csomagoljuk folpackba, majd tegyük 30 percre hűtőbe pihenni, de azonnal is dolgozhatunk vele.

A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk fél centiméter vastagságúra. Ezután szúrjuk ki hagyományos vagy tavaszi sütikiszúróval. A közepüket ki is szúrhatjuk, hogy majd látszódjon a töltelék.

A sütit pakoljuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 170 fokosra előmelegített sütőbe, és 8-12 perc alatt süssük készre.

A megsült linzert tegyük félre, és várjuk meg, míg kihűl.

Töltelék:

A citromízű pudingport készítsük el a csomagoláson írtak szerint. Ez történhet meleg tejjel és cukorral keverve, vagy melegítés nélkül, hideg tejjel és cukorral keverve. Például így: a tejbe keverjük bele a cukrot és a pudingport, majd alacsony vagy közepes láng felett gyakran kevergetve főzzük addig, amíg szépen besűrűsödik, az állaga csomómentes. (A receptben javasolt tej és cukor mennyiségét a csomagoláson írtak alapján is lehet használni!)

Az elkészült pudingot fóliázzuk le, és várjuk meg, míg kihűl.

Összeállítás:

A tésztaformákat kettesével ragasszuk össze. A linzert érdemes egy éjszakát pihentetni, hogy a krémtől a tészta szépen megpuhuljon. Ha szeretnénk, porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon