
Így lesz tökéletesen omlós a linzertészta - 6 tippet mutatunk
Rengetegféle sütemény készülhet linzertésztából, lekvárral megtöltve, de magában is isteni finom az omlós, édes tészta.
A linzer kötelező eleme az ünnepi asztalnak: a finomságot érdemes az adott ünnep hangulatához igazítani. Mivel ez egy tavaszi, húsvéti linzer, ezért a hagyományos kiszúró helyett csibe-, tojás- vagy valamilyen bájos virágformát is használhatsz. A tölteléknél se törekedj a megszokott ízekre, próbáld ki citromkrémmel vagy citromos pudinggal.
A citromos töltelékhez remekül passzol a mák, ezért a tésztába 1-2 evőkanál darált mákot is keverhetsz. Látványban és ízben is feldobja a linzert, érdemes kipróbálni, ha nem félsz, hogy mákos lesz a fogad!
Tészta:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk hozzá a sót, sütőport, porcukrot, vaníliás cukrot. Ezután a vajat is morzsoljuk hozzá, utána pedig a tojással együtt gyúrjuk össze. (Ha a tészta nehezen áll össze, akkor néhány evőkanál hideg vizet keverjünk hozzá szükség szerint.) A tésztát csomagoljuk folpackba, majd tegyük 30 percre hűtőbe pihenni, de azonnal is dolgozhatunk vele.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk fél centiméter vastagságúra. Ezután szúrjuk ki hagyományos vagy tavaszi sütikiszúróval. A közepüket ki is szúrhatjuk, hogy majd látszódjon a töltelék.
A sütit pakoljuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 170 fokosra előmelegített sütőbe, és 8-12 perc alatt süssük készre.
A megsült linzert tegyük félre, és várjuk meg, míg kihűl.
Töltelék:
A citromízű pudingport készítsük el a csomagoláson írtak szerint. Ez történhet meleg tejjel és cukorral keverve, vagy melegítés nélkül, hideg tejjel és cukorral keverve. Például így: a tejbe keverjük bele a cukrot és a pudingport, majd alacsony vagy közepes láng felett gyakran kevergetve főzzük addig, amíg szépen besűrűsödik, az állaga csomómentes. (A receptben javasolt tej és cukor mennyiségét a csomagoláson írtak alapján is lehet használni!)
Az elkészült pudingot fóliázzuk le, és várjuk meg, míg kihűl.
Összeállítás:
A tésztaformákat kettesével ragasszuk össze. A linzert érdemes egy éjszakát pihentetni, hogy a krémtől a tészta szépen megpuhuljon. Ha szeretnénk, porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu