Sajtos kifli foszlós tésztából: a közepébe is jut sajt

6
Nyomtatás
sajtos-kifli
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Vannak sós sütik, amiket egyszerűen nem lehet megunni: a sajtos kifli pont ilyen. Akár uzsonnára készül, akár vendégvárónak szánod, mindig elfogy.

A házi sós sütik soha nem mennek ki a divatból. A sajtos kifli íze, illata sokunknak a gyermekkort hozza vissza: azt, ahogy az anyukánk vagy a nagymamánk a konyhában formázta a kifliket, és megszórta reszelt sajttal.

Foszlósan, kelt tésztából rendkívül csábító, belül puha, a teteje kicsit roppanós, és a közepében sok sajt van. Sőt, a tésztába is gyúrhatsz egy keveset. A trappista, a gouda vagy a füstölt sajt is tökéletes bele. 

A friss, házi tésztát lehet variálni is: mehet bele sonka, bacon, zöldfűszeres vaj is. Ezek a kiflik langyosan a legjobbak, de jól zárható dobozban másnap is puhák maradnak, ha nem fogynak el villámgyorsan.

Foszlós sajtos kifli

foszlos-sos-kifli

Hozzávalók 24 darabhoz

  • 50 dkg finomliszt
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 5 dkg vaj
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 2.5 dl langyos tej
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál

A tetejére

  • 1 db tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk pihenni 10 percig. Várjuk meg, míg jól megemelkedik, azaz felfut. 

A tésztához a lisztet szitáljuk egy nagy tálba, adjuk hozzá a sót, az élesztős tejet, a tojást, az olvasztott vajat, végül pedig a tejfölt is. Gyúrjuk össze körülbelül 8-10 perc alatt. Sima, rugalmas tésztát kell kapnunk. Ha szükséges, adjunk még hozzá egy kevés lisztet vagy tejfölt.

Letakarva kelesszük a tésztát meleg helyen 45-60 percig, amíg a duplájára nő. 

A megkelt tésztát osszuk két vagy három részre. Egyesével nyújtsuk ki mindegyiket kör alakúra, és vágjuk fel 6-8 háromszögre. A szélesebb végekre szórjunk reszelt sajtot, majd tekerjük fel kifliformára.

Rendezzük a kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk őket kelni még 20 percig.

Kenjük le a tetejüket felvert tojással, és szórjunk rájuk még sajtot.

Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük aranybarnára 20–25 perc alatt.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon