Olasz húsvéti pite tojással a közepén: leveles tészta az alapja

husveti-pite
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez az olasz húsvéti pite leveles tésztából és spenóttal készül, a közepét pedig tojással tesszük emlékezetessé.

Ez a pite egy igen kedvelt húsvéti fogás Olaszországban. Érdekessége, hogy régen erősen vallási kötődése is volt ennek az ételnek, mivel 33 darab nagyon vékony tésztalapból készült, Jézus életének minden egyes évére utalva ezzel.

A pite eredeti neve Torta Pasqualina, amelynek központi eleme a benne sült tojás, amit ricottával és spenóttal ízesítünk.

Húsvéti pite

husveti-pite

Hozzávalók 6 személyre

  • 800 g spenót
  • 500 g ricotta
  • 6 db tojás
  • 2 lap leveles tészta
  • só, bors ízlés szerint
  • kevés vaj
Recept idők

Elkészítés:

A spenótot mossuk meg és csepegtessük le.

Vegyünk elő egy nagy serpenyőt, és tegyük bele a spenótleveleket. Alacsony lángon, fedő alatt, kb. 15 perc alatt fonnyasszuk meg. Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. 

Ha kihűlt a spenót, tegyük aprítógépbe, vágjuk kis darabokra, de ne legyen teljesen pürés.

A spenótot tegyük át egy mélyebb tálba, és adjuk hozzá a ricottát. Dolgozzuk össze, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg.

Adjunk hozzá egy tojást is a keverékhez, és alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat.

Az egyik levelestészta-lapot nyújtsuk ki akkorára, hogy egy 20 cm-es átmérőjű tortaformát ki tudjunk vele bélelni. 

Vajazzuk ki a tortaformát, és fektessük bele a kinyújtott lapot. A tészta szélei érjenek fel a forma tetejéig!

Ezután öntsük bele a spenótos, tojásos keveréket, majd tegyük be a hűtőbe kb. 30 percre.

Utána készítsünk bele egy kanállal 4 lukat, egymástól azonos távolságra. Minden kis árokba üssünk bele egy egész tojást.

Nyújtsuk ki a másik leveles tésztát is, majd vágjunk ki belőle egy akkora kört, hogy le tudjuk vele takarni a pite tetejét. 

Hogy ne felejtsük el, hol vannak a tojások, érdemes a felső tésztán ezt egy kereszt alakkal jelölni.

Ezután a maradék tojást enyhén verjük fel, majd kenjük meg vele a pite tetejét.

A tésztaszéleket érdemes ujjal óvatosan összenyomkodni, hogy a lehető legjobban zárjanak. 

Az elkészült pitét ismét 30 percig pihentessük a hűtőben. 

Ha megpihent a második körre is a pite, akkor ismét megkenjük tojással, majd villával vagy késsel óvatosan megszurkáljuk a tetejét, és 60 percig sütjük a 180 fokra előmelegített sütőben.

A kisült pitét a sütőből kivéve várjuk meg, amíg kihűl, majd 6 egyenlő részre vágva már tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük