Ropogós bőrű, narancsos kacsacomb: így készítve lesz igazán omlós
A pompás sült kacsacomb narancsos mázzal készül. A bőre jó ropogós, a húsa omlós, köszönhetően a konfitálásnak.
A szűzpecsenye olyan a sertésnél, mint a marhánál a bélszín. Igen nemes része az állatnak, sőt mi több, ez a legfinonabb része. Ráadásul sovány is és gyorsan elkészíthető, akár egyben, akár szeletelve sütve. Ha jól készül, akkor bizony egy rendkívül szaftos és omlós húsos fogást kapsz a főzés végére.
Ezúttal, a közelgő ünnepek jegyében, egy szárított paradicsommal és aszalt szilvával töltött variációt mutatunk, amit olívaolajjal és rengeteg fokhagymagerezddel teszünk még ellenállhatatlanabbá.
A szűzpecsenyéket mossuk meg, majd töröljük szárazra. Ezután hosszanti irányban vágjuk be végig a szűpecsenyéket, de ne vágjuk át teljesen, különben a töltelék ki fog folyni belőle. Hajtsuk szét, kívül és belül is sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint.
Ezt követően az egyik belsejébe töltsük bele az aszalt szilvát, a másikba pedig a szárított paradicsomot.
A paradicsom lehet sima szárított is, ebben az esetben viszont olívaolajjal vagy egy kis darab vajjal kenjük be a belsejét, mielőtt megtöltjük a paradicsommal. Ha olajba áztatott, szárított paradicsommal dolgozunk, akkor az extra olaj/vaj nem szükséges.
Miután mindkét húst megtöltöttük, egyesével, keresztben tűzzük össze őket, úgymond zárjuk be, hogy a töltelék ne tudjon sütés közben kihullani, kifolyni belőle.
Ha lezártuk a húsokat, hevítsünk fel 2 evőkanál olívaoalajat egy akkora serpenyőben, amelyben azok kényelmesen elférnek majd. Magas lángra hevítve az olajat, egyesével süssük meg hirtelen a szűzpecsenyéket. Ez oldalanként 2-2 percet jelent, tehát összesen 16 percet. Nem kell megsütnünk, csak kérget pirítanunk rá, hogy a későbbi sütés során ne tudjon a hús kiszáradni.
Vegyünk elő egy akkora tepsit, amelyben a két pecsenyerúd kényelmesen elfér egymás mellett. Két evőkanál olívaolajjal kenjük ki a tepsit, majd tegyük bele a lepirított húsokat.
A fokhagymagerezdeket szórjuk a húsok mellé a tepsibe. Érdemes kisebb vajdarabokat is beletenni a tepsibe a húsok mellé, de akár rájuk is, hogy biztosan legyen megfelelő mennyiségű zsiradék a tepsiben.
Takarjuk le alufóliával, majd 170-180 fokra előmelegített sütőben, kb. 50 perc alatt süssük készre. Kb. 20 perccel a sütési idő lejárta előtt érdemes kivennünk és meglesni, hogy van-e még zsiradék a hús alatt. Ha nincs, éljünk az olívaolaj vagy vaj adta lehetőséggel, de akár egy fél bögre vizet is önthetünk alá, hogy a hús tovább párolódjon.
Ha elkészültünk, vegyük ki a sütőből a húsokat, szedjük át vágódeszkára és várjunk kb. 5-10 percet, amíg szeletelhetőre hűlnek. A fogpiszkálókat ki lehet venni a sütőbe helyezés előtt, de akár a végéig is a húsokban maradhatnak.
Tálalásnál kínáljunk hozzá rizs- vagy krumpliköretet, illetve valamilyen mártást is, mint például a zöldbors-mártás.
Fotók: Horváth Kitti Gabriella/SóBors