Fűszeres darált hússal töltött szőlőlevél - Hidegen fogyasztva is mennyei
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Dolmades, töltike, avagy töltött szőlőlevél: ezt a pikáns, mediterrán előételt több néven is ismerheted.
Vendégvárónak, de egy könnyedebb ebéd előtti előételnek is tökéletes ez a mediterrán fogás, a töltött szőlőlevél. A levelekbe előfőzés után darált hús, főtt rizs és zöldfűszerek kerülnek.
A kis töltikék mellé érdemes valamilyen ízben passzoló mártogatóst kínálni, most görög joghurtosat választottunk, amelyet egy kis fokhagyma tesz finoman pikánssá. Ha húsevő vagy, akkor pedig ezt a könnyed, egytepsis görög csirkét készítsd el, amely az olívabogyótól lesz különleges.
Töltött szőlőlevél
Hozzávalók 30 darabhoz
Töltelék:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 0.5 bögre rizs
- 1 bögre víz
- 1 darab kápia paprika
- 1 teáskanál sűrített paradicsom
- 1 darab citrom leve
- 1 csokor koriander
- 1 csokor petrezselyem
- 20 dekagramm darált hús (sertés vagy bárány)
- 30 darab szőlőlevél
Mártogatós:
- 400 gramm görög joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát egy kevés olívaolajon megfonnyasztjuk, rászórjuk a rizst, kicsit megpirítjuk és hozzáöntjük a dupla mennyiségű vizet. Lefedve, mérsékelt lángon fogkeményre főzzük. Mikor megfőtt, mehet bele a kis kockákra vágott kápia paprika és a sűrített paradicsom is. Most érdemes fűszerezni: a felaprított friss zöldfűszerekkel, a citrom levével és héjával, valamint sóval és borssal.
Utoljára adjuk hozzá a darált húst is, majd jól dolgozzuk össze a tölteléket. A szőlőleveleket kicsit leitatjuk, majd az eres oldalukkal felfelé, egy kanálnyi töltelékkel megpakoljuk, és mint a töltött káposztát, jó szorosan feltekerjük. Egy magas falú serpenyőben a feltekert leveleket egymás mellé helyezzük úgy, hogy a levél hegye alulra kerüljön, így nem fognak szétnyílni a főzés során. Felöntjük annyi vízzel, hogy félig ellepje a kis csomagokat, majd lefedve, alacsony lángon, 25 percig főzzük őket. Ha elfogy a főzővíz, nyugodtan pótoljuk.
A mártogatóshoz a joghurtot kikeverjük az olívaolajjal, hozzáadjuk az áttört fokhagymákat és a durvára vágott petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor meglocsolhatjuk vele a szőlőleveleket, vagy kínálhatjuk mellé mártogatósként is.
Ha más mediterrán receptet is kipróbálnál, ez a gnocchi a tökéletes választás.
Fotó: Street Kitchen, cover: Getty Images