
Próbáld ki, míg zsenge a tök: darált hússal és aszalt paradicsommal van töltve
Az ember általában nem szereti, ha váratlan események vagy hirtelen változó körülmények húzzák keresztül a terveit. Vannak olyan esetek, amikor ez mégis nagyon kellemes dolog, például tavasszal, mikor egymás után jönnek a friss dolgok a piacra.
És a zöldséges azt mondja, hogy ebből a pici tökből márpedig azonnal vinnem kell, bármit is terveztem, mert ez csak most van, hipp-hopp megnőnek, és akkor már egészen másmilyen lesz az állaguk.
Tényleg ritkán látni annyira picike tököket, mintha cukkinik lennének, úgyhogy azonnal lecsaptam rájuk, és megtöltöttem, aztán pedig megsütöttem őket.
Húsos-aszalt paradicsomos töltelék
A töltelék darált sertéslapocka-és comb keverékéből, sok apróra vágott aszalt paradicsomból és reszelt parmezánból áll, a tetejére nagyon sok tejföl és reszelt parmezán került, és lassan, hosszan sült meg, hogy a tök és a töltelék is megpuhuljon, majd a végén a teteje megpiruljon.
A tökhöz hagyományosan jól megy még a füstölt hús, a kapor, a tejszín és a citrom is, ha valaki más irányba vinné, kísérletezzen bátran vele, de gyorsan, mert csak most friss - ne higgyünk annak, aki szerint a nagyra nőtt tök jó töltve, mert nincs igaza.
Töltött tök

Hozzávalók 6 adaghoz
- 3 darab kis méretű tök
- 500 gramm darált sertéshús
- 1 darab tojás
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 gramm reszelt parmezán/grana padano
- 5 darab aszalt paradicsom
- ízlés szerint só
- 200 gramm tejföl
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/ Sóbors
Olvasd el ezt is!