Próbáld ki, míg zsenge a tök: darált hússal és aszalt paradicsommal van töltve

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ember általában nem szereti, ha váratlan események vagy hirtelen változó körülmények húzzák keresztül a terveit. Vannak olyan esetek, amikor ez mégis nagyon kellemes dolog, például tavasszal, mikor egymás után jönnek a friss dolgok a piacra.

És a zöldséges azt mondja, hogy ebből a pici tökből márpedig azonnal vinnem kell, bármit is terveztem, mert ez csak most van, hipp-hopp megnőnek, és akkor már egészen másmilyen lesz az állaguk.

Tényleg ritkán látni annyira picike tököket, mintha cukkinik lennének, úgyhogy azonnal lecsaptam rájuk, és megtöltöttem, aztán pedig megsütöttem őket.

Húsos-aszalt paradicsomos töltelék

A töltelék darált sertéslapocka-és comb keverékéből, sok apróra vágott aszalt paradicsomból és reszelt parmezánból áll, a tetejére nagyon sok tejföl és reszelt parmezán került, és lassan, hosszan sült meg, hogy a tök és a töltelék is megpuhuljon, majd a végén a teteje megpiruljon.

A tökhöz hagyományosan jól megy még a füstölt hús, a kapor, a tejszín és a citrom is, ha valaki más irányba vinné, kísérletezzen bátran vele, de gyorsan, mert csak most friss - ne higgyünk annak, aki szerint a nagyra nőtt tök jó töltve, mert nincs igaza.

Töltött tök

töltött-tök - 1

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 3 darab kis méretű tök
  • 500 gramm darált sertéshús
  • 1 darab tojás
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 gramm reszelt parmezán/grana padano
  • 5 darab aszalt paradicsom
  • ízlés szerint
  • 200 gramm tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A tököket meghámozzuk, hosszában félbe vágjuk, és a magos belső részüket kikanalazzuk. A töltelékhez elkeverjük - a tejfölt leszámítva - az összes többi alapanyagot, majd elosztjuk a tökökben. Alufóliával lefedve sütjük 200 fokosra előmelegített sütőben egy órán keresztül, majd levesszük a fóliát, leöntjük a tejföllel, reszelünk a tetejére sajtot, és visszatesszük a sütőbe. Addig sütjük, míg minden teljesen puha nem lesz, és a teteje is megpirul.

Fotók: Ács Bori/ Sóbors

Ezt is szeretjük