Fáj a torkod? A gyömbértea a leghatékonyabb természetes megoldás

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gyömbérgyökér szerencsére sokáig eláll, ezért mindig van otthon a hűtőben. Amellett, hogy az egyik kedvenc fűszerünk, gyógyszerként is jó szolgálatot tesz, ha jön az utálatos torokfájás.

Itt a taknyos-megfázós szezon, ilyenkor az első, amihez nyúlok, az a gyömbér, egy citrom, meg egy kevés méz, ebből lesz a csípős tea. Ha ez nem segít, akkor valószínűleg nagyobb a baj, de általában használ. A csípős gyömbér mintha lemarná a fájdalmat a torokról, ami gyakran egy-két bögrényi adag után vissza sem tér.

Tudom, hogy egy picit bizarrnak hangzik egy olyan ital, ami úgy csíp, mint egy indiai csirke curry, de nagyon hatékony és annak, aki szereti, sok mézzel és citrommal finom is.

Mellesleg csomó más fantasztikus gyógyhatása van, emésztésserkentő, méregtelenítő, sokan minden reggel ilyet isznak éhgyomorra. A tea erőssége személyre szabható aszerint, mennyi gyömbért adunk a vízhez és milyen sokáig főzzük. 

Ennélfogva a recept legyen kiindulópont mindenkinek: ki-ki kísérletezze ki a neki megfelelő arányokat.

Gyömbértea

DSC 3816

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 2 teáskanál friss gyömbér
  • 0.5 darab friss citrom
  • ízlés szerint méz
Recept idők

Elkészítés:

A gyömbért megpucoljuk, felszeleteljük és két-három deci forrásban lévő vízhez adjuk, majd tovább főzzük. Körülbelül tíz perc alatt már eléggé átadja az erejét a víznek, de akár tovább is főzhető. Ha kész, bögrébe öntjük, citromot facsarunk bele és mézet adunk hozzá.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük