Krémesre tört paszuly dinsztelt hagymával: laktató, filléres ebéd
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Nagyon laktató és egyszerű fogás a tört paszuly, mindenképpen próbáld ki, ha még nem kóstoltad.
Legelőször az egyik barátnőm nagymamájánál ettem tört paszulyt, még kiskoromban. Szerelem volt első kóstolásra, úgyhogy elkértem a receptet. Akkor még azt hittem, ez biztosan egy összetett étel, rá is kérdeztem, mennyire bonyolult, mire a nagyi nevetésben tört ki és azt mondta: "hiszen ez csak lepürésített főtt bab".
Ennél azért többről van szó: amennyire egyszerű ez az étel, ízeiben annyira összetett, a krémesre tört, enyhén sós fehér babhoz nagyon jól passzol az édeskés hagyma. Számtalan módon fel lehet turbózni a paszulyt, a hagymát sütheted például szalonna vagy kolbász kisült zsírján, a bab főzővizébe pedig tehetsz füstölt csülköt, de leveszöldségeket is.
Az alábbi verzió a lehető legegyszerűbb, egy alaprecept, de ízlésed szerint variálhatod, bővítheted, ha szeretnéd.
Tört paszuly
Hozzávalók 4 személyre
- 0.5 kilogramm száraz fehér bab (nagy szemű)
- 2 darab babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- 2 evőkanál kacsazsír
- 3 fej vöröshagyma
- 1 teáskanál fűszerpaprika
Elkészítés:
A babot előző este áztassuk be. Másnap szűrjük le, tegyük félre.
Egy nagy lábasban forraljunk - a babhoz képest - kétszeres mennyiségű vizet, majd tegyük bele a megpucolt, egész fokhagymákat, a babérlevelet, ízlés szerint sót és a babot is. Fedő alatt addig főzzük, amíg a bab teljesen puha nem lesz, majdhogynem szétfő, nálam ez 60-70 percig tartott.
Közben a vöröshagymákat pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékony szeletekre. A zsírt olvasszuk meg egy serpenyőben, majd dobjuk rá a hagymát. Körülbelül 20-25 percig dinszteljük, míg világosbarna színe nem lesz, ekkor ízlés szerint sózzuk, szórjunk rá fűszerpaprikát. Keverjük alaposan össze.
Ha puha a bab, szűrjük le, de a főzővizéből tegyünk félre 2-3 decit. Vegyük ki a babérleveleket a bab közül, majd krumplinyomóval törjük össze a babot és a fokhagymát, de az sem baj, ha picit darabos lesz. Aki egészen krémesre szereti, botmixerrel is pürésítheti. Attól függően, mennyire szeretnénk sűrűre vagy hígra, adjunk hozzá 1-2 deci főzővizet, mindenki ízlés szerint adagolja, én sűrűbbre készítettem, nagyjából 1,5 decit adtam hozzá. Kóstoljuk meg a tört babot, ha szükséges, sózzuk.
Szedjük ki tányérra, kanalazzunk rá a hagymából, melegen kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors