Negyedórás fehérbab-leves: gyors és finom megoldás a hétköznapokra

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amikor rátaláltam erre a receptre, őszintén nem hittem, hogy tényleg elkészül negyed órán belül - akkor sem, ha konzervbabot használok. És aztán jött a meglepetés, hogy de, lehetséges levest főzni ennyi idő alatt.

A vöröshagyma dinsztelése tart a legtöbb ideig, arra kell várni, hogy megpuhuljon. A többi már tényleg gyerekjáték: minden megy bele, összerottyan, készen van. 

Miután túl voltam az első megdöbbenésen, hogy ez ilyen gyorsan elkészül, jött a második, ugyanis ez a leves elképesztően finom! A hozzávalókból nem tudtam mire következtetni, nagyon érdekes és izgalmas receptnek gondoltam, de nem voltam benne biztos, hogy milyen lesz a végeredmény. És egyszerűen zseniális! Hihetetlenül jól passzolnak egymáshoz az ízek.

Ha valaki nem szereti a spenótot, használhat helyette kelkáposztát, illetve felturbózhatja még más zöldségekkel is a levest - répával, zellerrel, krumplival. Amit semmiképpen nem szabad kihagyni belőle, az a paradicsom és a sajt. Ettől lesz olaszos az ízvilág, de nem túlzóan, éppen csak az alapot adja meg. A sajtot bele kell főzni a levesbe, ez kicsit sűríti a levet.

Nagyon fontos, hogy alaplével és ne vízzel öntsük fel a levest! Bár a recept szerint zöldségalaplére van szükségünk, én csirkés alaplevet használtam a főzésnél - egyszerűen isteni lett vele, úgyhogy azzal is bátran ajánlom. Ha nincsen lefőzve alaplevünk, akkor használjunk leveskockát, egyszer-egyszer az is megteszi. 

Negyedórás fehérbab-leves

bablevesrecept

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 darab vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1.5 liter zöldségalaplé
  • 3 darab paradicsom
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • ízlés szerint só&bors
  • 425 gramm fehér bab (konzerv)
  • 170 gramm bébispenót
  • 100 gramm parmezán sajt
  • 1 marék petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

1. Egy lábasban hevítsük fel az olívaolajat, dobjuk rá az összekockázott hagymát és a lereszelt fokhagymát. Dinszteljük pár percig, amíg a hagymák elkészülnek. (A lében még tovább puhulnak.)

2. Adjuk hozzá az alaplevet, az apró kockákra vágott paradicsomot, sót, borsot, cukrot, fűszereket. Forrástól számított 5 percig főzzük, hogy a paradicsom megpuhuljon.

3. A konzerv babot szűrjük és csöpögtessük le, adjuk hozzá a leveshez a spenóttal, a petrezselyemmel és a reszelt sajttal együtt. Főzzük 2-3 percig, amíg a sajt megolvad, a spenót pedig megfonnyad. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.

4. Vegyük le a tűzről, tálalásnál szórjuk meg sajttal. Jó étvágyat hozzá!

Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors

Ezt is szeretjük