Laktató és tartalmas az olaszok húslevese: házi, töltött tortellini a levesbetét

Tortellini al brodo
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tortellini al brodo, vagyis a „tortellini húslevesben” az olasz családok klasszikus karácsonyi fogása. Igen tartalmas leves, amelyet a tortellini tesz laktatóvá.

Nálunk nem annyira elterjedt étel, mégis remek első fogás az ünnepi asztalra. Kicsit pepecselős meló házilag megtölteni a tésztákat, de egy jó recepttel és megfelelő alapanyagokkal mindenképp megéri a macera. Na meg a karácsony az extra ételekről szól, nem igaz?

A tortellini al brodo receptje Bolognából származik, tradicionálisan Olaszország Emilia-Romagna tartományában készítik. Ha nem ünnepi alkalomra készíted, akkor egy sima tavaszi zöldséglevest is feldobhatsz tortellinivel. Ha pedig még izgalmasabb változatot szeretnél, akkor ízesítsd curryvel, ráadásul ennek az elkészítése tényleg nem lesz több 20 percnél. 

Tortellini al brodo

Tortellini al brodo recept

Hozzávalók 4 személyre:

Leves:

  • 2 kilogramm marhahúsos csont
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 kilogramm marhaszegy vagy -lábszár
  • 80 gramm
  • 3 tucat fekete bors (egész)
  • 300 gramm sárgarépa
  • 2 szál angol zeller
  • 150 gramm zeller
  • 1 darab karalábé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej kelkáposzta
  • 1 darab tv-paprika
  • 1 csokor zeller zöldje
  • 3 gerezd fokhagyma

Tortellini:

  • 300 gramm liszt
  • 3 darab tojás
  • 1 csipet

Töltelék:

  • 150 gramm marhahús (szegy vagy lábszár)
  • 50 gramm pármai sonka
  • 1 darab tojássárgája
  • 30 gramm parmezán (reszelt)
  • 20 gramm vaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A leveshez a húsos csontot egészen vékonyan átkenjük paradicsompürével és 200 fokon, grillfokozaton 30 percen keresztül jó erősen lepirítjuk úgy, hogy 5 percenként átforgatjuk a csontokat. Közben felteszünk vizet forrni, és a megtisztított húst beledobjuk, 2 percig forraljuk, majd leöntjük róla a vizet és átöblítjük.

Egy nagy fazékba pakoljuk a lepirult csontokat és a leforrázott húst, felöntjük 7 liter hideg vízzel, hozzáadunk 50 gramm sót és a borsot. 1,5 órán keresztül takaréklángon, kevergetés nélkül épp csak gyöngyözve főzzük, a tetején megjelenő habot időnként lekapjuk róla. A megtisztított zöldségeket nagyobb darabokban a levesbe dobjuk, és így egyben, nagyon kis lángon további 3-4 órán át főzzük. A zöldségeket és a főtt húst kiszedjük, a csontokat is eltávolítjuk, a levest pedig sózzuk annyira, amennyire még szükséges. Egy sűrű szűrőn, esetleg gézlappal vagy textilpelenkával bélelve, átszűrjük a levest, hogy teljesen tiszta és áttetsző legyen.

A tésztához a lisztet a tojásokkal és a sóval, kézzel vagy dagasztógéppel, alaposan összedolgozzuk. Ha esetleg túl száraz lenne és nem akarna összeállni, pár csepp vizet is adhatunk hozzá. A szép, elasztikus tésztát folpackba csomagolva bedobjuk a hűtőbe 20-30 percre, mielőtt nyújtani kezdenénk. Közben a tortellini töltelékéhez kockára vágjuk a húst, pár perc alatt lepirítjuk, és a többi hozzávalóval együtt aprítógépben pépesítjük.

A tortellinihez tésztanyújtóval a lehető legvékonyabbra nyújtjuk a tésztát. Hosszában három csíkot vágunk a kinyújtott darabokból, majd merőlegesen is felszeleteljük, hogy szabályos négyzeteket kapjunk. A négyzetek közepébe egy kis darabkát rakunk a töltelékből, átlósan félbehajtjuk, a tölteléket pedig az ujjunkkal finoman ellapítjuk. A háromszög hosszabb oldalától felfelé félbehajtjuk a tortellinit, majd a mutatóujjunk köré csavarjuk és a tészta két végét a találkozásnál kicsit összenyomjuk, így kialakul a klasszikus tortellinifazon.

A kész tortelliniket tálalás előtt kifőzzük az átszűrt levesben, és végezetül a tiszta leves-töltött tészta duót tálaljuk fel az ünnepi asztalon.

Fotó: Street Kitchen

Ezt is szeretjük