Tortillalap házilag, pillanatok alatt: alig kell hozzá valami

tortillalap
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az összeállítása és a sütése is gyerekjáték, bátran állj neki a házi tortillalap készítésének, amelyhez ráadásul alig kell valami.

Bár a tortillát eredetileg kukoricalisztből készítik, nyugodtan készülhet sima finomlisztből is, vagy akár keverve, úgy is tökéletes lesz. Mi most finomlisztet használtunk, amely sokkal könnyebben beszerezhető, és szerintem a tortilla állaga is jobb vele.

A liszten kívül csak sóra, némi zsiradékra és vízre van szükség a lapokhoz. A víznek melegnek kell lennie, de nem forrónak, a folyadék gondoskodik a tortilla puhaságáról. Hogy biztosan levegős legyen, egy kevés sütőpor is került bele, de ez akár el is hagyható.

A kész tortillalapok gyorsan ki tudnak száradni, így fontos, hogy légmentesen zárható dobozban vagy simítózáras zacskóban tárold őket.

Tortillalap házilag

tortillalap2

Hozzávalók 16 darabhoz

  • 420 gramm liszt
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 80 ml olívaolaj
  • 250 ml meleg víz
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet a sóval és a sütőporral együtt szitáljuk egy tálba. Ássunk a közepébe egy mélyedést, öntsük oda az olajat és a meleg, de nem forró vizet. Kezdjük el összeállítani a tésztát.

Borítsuk lisztezett felületre, majd gyúrjuk 1-2 percig, míg össze nem áll egy gombóccá.

Osszuk a tésztát 16 darabra. Formázzunk minden darabból egy labdát, lisztezzük be a külsejét, majd lapítsuk ki a tenyerünkkel. Fedjük le őket konyharuhával, hagyjuk pihenni 15 percig.

Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt.

Vegyünk magunk elé egy tésztalabdát, nyújtsuk 18 centi átmérőjű körré. Csúsztassuk a forró serpenyőbe, majd süssük 45 másodpercig, max. 1 percig, utána fordítsuk meg, a másik felét süssük 20 másodpercig. Az nem baj, ha lesz rajta pár barna folt, ahogy sül.

Tegyük egy tányérra, majd fedjük le konyharuhával, vagy tegyük olyan tálba, aminek van teteje. Ha kihűltek, mehetnek simítózáras zacskóba is. Süssük ki a többi lapot is.

Rögtön kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük