Nyári minestrone rengeteg zöldséggel és fűszerrel: az olaszok kedvenc levese
A sűrű, olasz zöldségleves, a minestrone tökéletes bevezetője a nyári ebédnek. Sőt, elképzelhető, hogy egy tányértól jól is laksz.
Ez a toszkán fehérbab- és kelkáposztaleves az olasz kenyérleves, a ribollita kiadósabb változata, amelyhez nyugodtan kínálj pirítóst is. A ribollita szó újraforraltat jelent, az előző nap megmaradt minestrone felmelegítésével (vagy újraforralásával), majd az állott kenyér hozzáadásával készül.
Ezt a fehérbablevest is nyugodtan többször újramelegítheted, az ízek jól összeérnek benne, még finomabb lesz. Ebbe a levesbe sűrítésként nem is kerül a kenyérből, hanem vagy mellé kínáld, vagy béleld ki a tányért vele, és arra merd rá a forró levest. A kelkáposzta helyett használhatsz mángoldot, az a lényeg, hogy a végén tedd a levesbe, hogy ne puhuljon meg teljesen.
A zöldségeket vágjuk apróra.
Egy nagyobb lábasban forrósítsuk fel az olajat, és közepes lángon dinszteljük a zöldségeket (póréhagyma, répa, zeller) 8-10 percig. Keverjük hozzájuk az apróra vágott fokhagymát és a chilipelyhet, és pároljuk további 1-2 percig. Adjuk hozzá a koktélparadicsomot, és addig főzzük, amíg össze nem esik. Következnek a zöldfűszerek, majd adjuk hozzá a fehérbabot, de előtte öntsük le a levét, majd öntsük fel az alaplével. Keverjük össze, majd forraljuk fel.
Ha felforrt, vegyük le az erősséget, és fedő alatt főzzük 15 percet. Ezután tegyük hozzá a kelkáposztát, és fedő alatt főzzük még 5 percet, így ress marad.
A végén keverjük hozzá a petrezselymet. Pirítóssal tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu