
A legrégebbi olasz leves egészséges és spórolós is - Kenyérrel van sűrítve
A ribollita, azaz újraforralt, a régi, szegény olasz konyha hagyománya, de annyira jó, hogy bármilyen helyzetben érdemes elkészíteni, különösen akkor, ha új kelkáposztánk, fodros kelünk vagy mángoldunk akad éppen otthon.
No meg sok száraz kenyérmaradékunk, mert a ribollita egy kenyérleves. Nagyon sok régi nemzet kenyérrel sűrítette az ételeket, például a magyar is, de az olaszok rengeteg fogásban meg is tartották a száraz kenyér szerepét.
Ilyen ez a ropogós morzsával szórt spagetti is és a kenyérsaláták, ahogy ennek a főzelék állagú levesnek is fontos eleme.
A receptek nagyon különbözőek lehetnek, de mindig megy bele bab, krumpli, répa, paradicsom és sok zöld. A legtipikusabb alapja, a fodros kel nálunk nagyon ritkán kapható, ha nem jutunk éppen hozzá, új kelkáposztával vagy mángolddal lehet helyettesíteni.
Ribollita, kenyérrel sűrített olasz zöldségleves

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 darab póréhagyma
- 1 darab sárgarépa
- 1 darab zellerszár
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 darab krumpli
- 400 gramm paradicsomkonzerv
- 300 gramm fehér bab (főtt vagy konzerv)
- 1 csomag mangold
- 1 szelet száraz kenyér
- ízlés szerint kakukkfű, rozmaring, zsálya
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.