A reggelik királynője a croque madame: tükörtojás pihen a melegszendvics tetején
A ráérősebb reggeleken érdemes rászánni egy kis időt ennek a szendvicsnek az elkészítésére, annyira mutatós, laktató és isteni, hogy csak szeretni lehet.
Ha valami gyors, mégis mutatós vendégvárót tennél az asztalra, készítsd el ezeket a tojásos kosárkákat, nagyon egyszerűen összedobhatod őket. Hogy picit izgalmasabb legyen, a kosárka aljába selymes sajtszósz kerül, így még finomabb lesz a végeredmény.
A tojássárgáját készítheted keményre és lágyra is, előbbihez 15-20 percig, utóbbihoz 10-15 percig süsd, ez a sütőd erősségétől is függ. 10 perc után nézz rá, ha a fehérje megszilárdult, vedd ki a sütőből, így a közepe még folyós lesz.
Mivel a kosárka alapja kész leveles tészta, nem lesz vele sok munkád, pillanatok alatt összedobhatod.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A vajat olvasszuk meg egy kis lábasban. Szórjuk rá a lisztet, keverjük vele össze. 1 perc után, folyamatos kevergetés mellett kezdjük el felönteni a tejjel. Keverjük csomómentesre, majd addig főzzük, míg besűrűsödik.
Húzzuk le a tűzről, keverjük bele a reszelt sajtot. Ízlés szerint sózzuk.
Nyújtsuk ki a leveles tésztákat egészen vékonyra, majd vágjuk mindkettőt 9-9 négyzetre.
A muffinkapszlikat vajazzuk ki, majd tegyünk minden kapszliba egy tésztanégyzetet úgy, hogy az alját és az oldalát is bevonja, picit túllógjon a forma szélén. Mindegyik kosárkába tegyünk egy nagy kanál sajtszószt. Üssünk bele mindegyikbe egy tojást.
Egy tojást verjünk fel, majd kenjük le vele a leveles tészta túllogó széleit.
Toljuk a sütőbe 10-15 percre. Sóval, borssal megszórva tálaljuk. Nagyjából ennyi idő alatt lesz folyós a sárgája, ha szilárdabbat szeretnénk, több ideig hagyjuk a sütőben.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu