Pirosra sült, foszlós focaccia tükörtojással: nem kell sokáig keleszteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Hétvégi napindítónak tökéletes választás a tükörtojásos focaccia, melynek elfogyasztása után vissza is bújhatsz az ágyba aludni egyet.
A házi készítésű kenyérféléknek lelke van, gyúrás közben a konyhatündér szívét, lelkét, minden szeretetét beledolgozza a tésztába, ez a gondoskodás érződik is a végeredményen. Persze a pékáru készítése nem mondható egyszerű feladatnak, a legtöbb recept időt és türelmet igényel. A receptek színes kínálatában persze mindig találni megúszós opciót, a focaccia is ezen kenyérfélék közé tartozik.
Az olaszok lapos kenyere több variációban hódít, lehet burgonyás, fokhagymás, vagy gazdag feltéttel is készülhet. Üss a tésztára bátran tükörtojást, fűszerezd, tegyél rá sajtot vagy aszalt paradicsomot és told sütőbe a finomságot. Az így készült focaccia lustulós reggelekre tökéletes választás, de vacsorának is kínálhatod. A feltéttel érdemes kísérletezni, a tojás mellé sonka, bacon, lila hagyma is kerülhet.
Tükörtojásos focaccia
Hozzávalók 4 személyre
- 1 evőkanál porélesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1.6 dl langyos víz
- 20 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- kevés olívaolaj
- 4 darab tojás
- 10 dkg reszelt sajt
- 5 szelet sonka
- chilipehely ízlés szerint
Elkészítés:
Az élesztőt és a cukrot keverjük össze, utána öntsük rá a langyos vizet, fedjük le és 5-8 perc alatt futtassuk fel.
A lisztet és a sót keverjük össze, majd adjuk hozzá az olajat (2-3 evőkanál) és a felfuttatott élesztőt, gyúrjuk össze, majd lisztezett felületen dagasszuk ki a tésztát.
A sima tésztát helyezzük egy tiszta tálba, takarjuk le konyharuhával és kelesszük 30 percig.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 25 cm-es négyzetté, majd helyezzük kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsire.
A tészta tetejére üssük rá a tojásokat, szórjunk rá reszelt sajtot, a sonkát is tegyük rá és a chilit.
A tésztát toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe és 15-20 perc alatt süssük meg.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors