Túrógombóc ízű palacsinta tíz perc alatt - Lusták és sietősök uzsonnája

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A családomban a túrógombóc a legnépszerűbb létező étel, minden korosztály kedvence, lehetetlen belőle eleget készíteni. Annyira gyakori az igény rá, hogy néha szükség van valami instant megoldásra, ha nincs éppen idő a bekeverős, pihentetős, kifőzős, morzsapirítós folyamatra.

Ez a palacsinta eredetileg ricottával készül, de mivel az nem mindig elérhető, én túróval csinálom, így is zseniális. A legjobb, hogy alig van a masszában liszt, tulajdonképpen túróból és tojásból áll össze és cukor is alig van benne. Ezért belül annyira krémes, mint egy túrópuding.

Alacsony liszt-és cukortartalma miatt így aztán abban a hitben ringatom magam, hogy egészségesebb egy sima palacsintánál, de legalábbis táplálóbb. Régebben gyakran készítettem cukormentesen, teljes kiőrlésű lisztre vagy finomra darált zabpehelyre a lisztet, és úgy is működött, szóval cukorbetegeknek, diétázóknak is bevethető. Azért a nem diétázók tálaláskor nyugodtan meglocsolhatják egy kis lekvárral vagy mézzel, de friss gyümölcsök is illenek mellé.

Túrós palacsinta

turopla2

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 250 gramm túró
  • 3 darab tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • 60 gramm liszt
  • 1 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztom. A sárgájához keverem a túrót és a cukrot, végül a lisztet is hozzáadom és az egészet simára keverem. A fehérjét a sóval kemény habbá verem, és kis adagokban, vigyázva, hogy ne törjön össze, a túrós masszába forgatom. Serpenyőben egy kis vajat olvasztok, és két evőkanálnyi adagokban, alacsony lángon sütöm meg a palacsintákat. Házi lekvár, tejföl vagy méz illik hozzá.

Fotók: Ács Bori

Ezt is szeretjük