![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mutatós túrós süti csokiba mártva: csillagalakban készítsd el a karácsonyi édességet
![túróscsillag2](https://kep.index.hu/1/0/4094/40942/409424/40942471_3124269_6eb7d01b5a651eaf96ec63629e89726a_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha édesszájú vagy, ét- helyett tejcsokival vond be a túrós csillagokat, ha pedig nem kedveled a túl édes sütiket, el is hagyhatod a bevonót.
A túrós csillag receptje, ahogy a rácsos almás-mogyorós süti is, dédnagymamám 1936-os könyvéből került elő. Már első olvasásra szerelembe estem vele, úgyhogy nem is volt kérdés, hogy karácsonyra elkészítem. A süti alapja túrós-vajas omlós tészta, amit csillagalakban kell kiszaggatni, majd csokoládéba mártani. Megmondom őszintén, nálunk a családban csoki nélkül is nagy kedvenc lett, úgyhogy csak a felét vontam be a puha csillagoknak, hogy inkább a túró íze domináljon.
Maga az alap nem túl édes, ezért még melegen érdemes megszórni vaníliás cukorral a csillagokat, de ha édesszájú vagy, nyugodtan emeld meg a cukor mennyiségét a tésztában, vagy cseréld le az étcsokis bevonót tej- vagy fehér csokira.
Mivel sütőpor is kerül a csillagok tésztájába, picit olyan lesz a süti, mint egy édes pogácsa, az angol scone-ra is hasonlít a tésztája. Tea, kakaó, forró csoki mellé isteni lesz, de önmagában is megállja a helyét az ünnepi asztalon.
Túrós csillag
![túróscsillag](https://kep.index.hu/1/0/4094/40942/409426/40942675_2f7175cc51c4175d0dd5d0e4698b1886_wm.jpg)
Hozzávalók 52 darabhoz
- 8 dkg cukor
- 20 dkg vaj (puha)
- 20 dkg túró
- 0.5 csomag sütőpor
- 25 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- opcionális étcsokoládé
Elkészítés:
A lisztet és a sütőport szitáljuk egy tálba.
A puha vajat keverjük habosra a cukorral, majd keverjük hozzá a túrót, végül a lisztes keveréket is. Gyúrjuk a tésztát egynemű gombóccá.
Lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát fél centi vékony téglalapra, majd hajtogassuk: a téglalap jobb oldalát hajtsuk be középig, majd hajtsuk rá a bal oldalát. Fordítsuk meg az összehajtott tésztát.
Nyújtsuk ki újra, majd ismételjük meg a hajtogatást még kétszer, háromszor.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Az utolsó hajtogatás után nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra a tésztát, majd csillag alakú kiszúróval szagassuk ki, tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
Toljuk a csillagokat a forró sütőbe, majd 10-12 percig süssük őket. Még melegen szórjuk meg vaníliás cukorral.
Várjuk meg, míg teljesen kihűlnek a sütik.
Olvasszuk fel a csokit vízgőz felett, ha szeretnénk bevonni a csillagokat: én 100 gramm étcsokit használtam a csillagok kb. feléhez.
A kihűlt csillagok egyik felét mártsuk a csokiba, majd tegyük őket rácsra vagy sütőpapírra száradni.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!