![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Puha túrós nudli házilag - Könnyedebb, mint a krumplis változat
![nudli cover](https://kep.index.hu/1/0/3504/35046/350461/35046111_2682027_4fcbb4b3be0f9667776a7912fa0f214c_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A nudli igazi nosztalgikus desszert, amely minden nagymama repertoárjában megtalálható.
A nudlit, vagyis a krumplis gombocókat vagy rudakat minden országban másképpen nevezik. Az alaptésztát lehet sósan vagy édesen enni, igazából mindenhogy finom.
Az édes változatból a nagy kedvenc a mákos nudli, amit egyszerűen nem lehet megunni, de így inkább csak Közép-Kelet-Európában fogyasztják, máshol a mák nem túl népszerű. A hagyományos nudlit is lehet sósan kínálni, például pörköltek mellé, de könnyedebben, zöldségekkel akár főétel is lehet.
A gyúrásnál fontos, hogy viszonylag gyorsan dolgozz, hogy ne melegedjen át a tészta, mert akkor nem lesz elég a receptben megadott lisztmennyiség.
Bár nem egy fogyókúrás étel, mégis kicsit könnyebbé teheted, ha krumpli helyett túrót használsz hozzá. Isteni puha lesz a tészta, és ugyanúgy bármivel ízesítheted, ebben az esetben inkább édesen tálald. Egy kis pirított zsemlemorzsa szuperül megy hozzá, és ami nem hiányozhat mellőle, az a házi lekvár.
Túrós nudli
![nudli recept](https://kep.index.hu/1/0/3504/35046/350462/35046297_5aa322eed56176debf692ad68485c61b_wm.jpg)
Hozzávalók 3 adaghoz
- 250 gramm túró
- 120 gramm liszt
- 20 gramm vaj (puha)
- 2 darab tojássárgája
- 1 teáskanál cukor
- 1 csipet só
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 evőkanál étolaj
Elkészítés:
Egy serpenyőben melegítsünk olajat, majd pirítsuk meg rajta a zsemlemorzsát.
A túróba morzsoljuk bele a vajat, keverjük hozzá a lisztet, a tojássárgáját, a cukrot és a sót. Gyúrjuk össze, tegyük vékonyan lisztezett deszkára, sodorjunk belőle hengert, majd késsel daraboljuk nudli nagyságúra.
Tegyünk fel vizet forrni egy csipet sóval, majd a forrásban lévő vízbe tegyük bele a nudlikat, várjuk meg, amíg feljönnek a víz felszínére. Ekkor egy szűrőkanállal szedjük ki őket, majd óvatosan rázzuk össze a zsemlemorzsával.
A legfinomabb, ha baracklekvárral tálaljuk, de bármilyen lekvárral kínálhatod, ha pedig még édesszájúbb vagy, hintsd meg porcukorral.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!