Puha túrós nudli házilag - Könnyedebb, mint a krumplis változat

nudli cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A nudli igazi nosztalgikus desszert, amely minden nagymama repertoárjában megtalálható.

A nudlit, vagyis a krumplis gombocókat vagy rudakat minden országban másképpen nevezik. Az alaptésztát lehet sósan vagy édesen enni, igazából mindenhogy finom.

Az édes változatból a nagy kedvenc a mákos nudli, amit egyszerűen nem lehet megunni, de így inkább csak Közép-Kelet-Európában fogyasztják, máshol a mák nem túl népszerű. A hagyományos nudlit is lehet sósan kínálni, például pörköltek mellé, de könnyedebben, zöldségekkel akár főétel is lehet.

A gyúrásnál fontos, hogy viszonylag gyorsan dolgozz, hogy ne melegedjen át a tészta, mert akkor nem lesz elég a receptben megadott lisztmennyiség. 

Bár nem egy fogyókúrás étel, mégis kicsit könnyebbé teheted, ha krumpli helyett túrót használsz hozzá. Isteni puha lesz a tészta, és ugyanúgy bármivel ízesítheted, ebben az esetben inkább édesen tálald. Egy kis pirított zsemlemorzsa szuperül megy hozzá, és ami nem hiányozhat mellőle, az a házi lekvár. 

Túrós nudli

nudli recept

Hozzávalók 3 adaghoz:

  • 250 gramm túró
  • 120 gramm liszt
  • 20 gramm vaj (puha)
  • 2 darab tojássárgája
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csipet
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál étolaj
Recept idők

Elkészítés:

Egy serpenyőben melegítsünk olajat, majd pirítsuk meg rajta a zsemlemorzsát. 

A túróba morzsoljuk bele a vajat, keverjük hozzá a lisztet, a tojássárgáját, a cukrot és a sót. Gyúrjuk össze, tegyük vékonyan lisztezett deszkára, sodorjunk belőle hengert, majd késsel daraboljuk nudli nagyságúra. 

Tegyünk fel vizet forrni egy csipet sóval, majd a forrásban lévő vízbe tegyük bele a nudlikat, várjuk meg, amíg feljönnek a víz felszínére. Ekkor egy szűrőkanállal szedjük ki őket, majd óvatosan rázzuk össze a zsemlemorzsával.

A legfinomabb, ha baracklekvárral tálaljuk, de bármilyen lekvárral kínálhatod, ha pedig még édesszájúbb vagy, hintsd meg porcukorral.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük