Kelt tésztás finomság a mama konyhájából: pihe-puha túrós perec

rpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mama konyhájában mindig valami finomság készül, főleg kelt tésztás szépségek, melyeknek nem lehet ellenállni.

A kelt tészta hálás alap, ha nem sajnálod tőle az időt, türelemmel bánsz vele, elképesztő dolgokat lehet belőle gyártani. Gondolj csak a nagymamákra, az ő konyhájuk szinte mindig, de ezeken a hideg napokon biztos, hogy kelt finomságoktól illatozik. Egy ilyen süteménnyel ébredni is szebb, de délutáni nasinak is nagyszerű választás.

Ha már unod a hagyományos kakaós csigát vagy a túrós táskát, vagy csak kipróbálnál valami új, mégis egyszerű finomságot, akkor most jól figyelj! A perec tésztájában vaníliás cukor és túró lapul, de ha szeretnéd, citrom reszelt héjával is feldobhatod.

Túrós perec

tpct

Hozzávalók 12 darabhoz

Tészta:

  • 3 dl langyos tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 2.5 dkg élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg túró
  • 6 dkg vaj

Tetejére:

  • 4 evőkanál tej
  • 1 darab tojássárgája
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjünk bele 1 evőkanál cukrot, majd az élesztőt morzsoljuk bele, várjunk 8-12 percet, míg az élesztő felfut.

A lisztet szitáljuk tálba, adjuk hozzá a sót, a maradék 1 evőkanál cukrot, vaníliás cukrot, túrót és a felfuttatott élesztőt, kezdjük el dagasztani a tésztát, a végén a vajat is dolgozzuk hozzá.

A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre és osszuk 12 egyforma részre, a tésztadarabokból sodorjunk hosszú rudakat, majd formázzunk belőlük pereceket.

A pereceket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg tej és tojássárgája keverékével a tetejüket, pihentessük 30 percet. Toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre (pár perccel több is lehet) és süssük aranybarnára.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük