Savanykás házi uborkalekvár: sültek mellé tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha szeretitek a különleges ízvilágú, pikáns, izgalmas ételeket és kísérletező kedvűek vagytok, akkor egészen biztosan imádni fogjátok ezt az uborkadzsemet. Ha nem, akkor is érdemes adni neki egy esélyt.
A pikáns uborkadzsem, vagyis a sweet pickle relish az amerikai hot dog kötelező eleme, a népszerű Ezersziget öntetnek is az egyik fontos összetevője, de sültek mellé is nagyon jól passzol.
Édes-savanyú
Mint az angol elnevezése is mutatja, ez egy édeskés-savanykás dzsem, de én egy kicsit kevésbé cukros verziót osztok meg veletek. Vannak, akik akár 3 bögre cukrot beletesznek egy ekkora mennyiségbe, de ez a recept csak 3/4 bögrényit ír hozzá, és azt is kisebb részletekben érdemes adagolni, kóstolgassuk, és magunknak állítsuk be az ízeket, hogy édesebbre vagy savanyúbbra szeretnénk.
Kenhetőre vagy folyósabbra
Az ecet és a cukor mellett mustármagot és zellermagot tartalmaz a recept, de tehetünk bele kaprot és egy kis kurkumát is. Egyesek keményítővel sűrítik a dzsemet, ha szilárdabbra, kenhetőre szeretnénk, akkor ne hagyjuk ki belőle. Ha nem ragaszkodunk a kemény, dzsemmes állaghoz, akkor egyszerűen csak főzzük több ideig a keményítő nélkül.
Ez a recept óriási adagra vonatkozik, de nyugodtan felezhetjük, harmadolhatjuk a mennyiséget, főleg, ha elsőre csak kóstolót készítenénk. Ha heteken belül elfogyasztjuk, akkor elég légmenetesen zárható üvegben a hűtőbe tenni, de ha hónapokig vagy egy évig tárolnánk, akkor nedves dunsztolással tegyük el.
Mi az a nedves dunsztolás?
Forró vízfürdőbe kell tenni az üvegeket, de nem egyszerűen meleg vízbe, hanem forrásban lévő vízbe, amit fokozatosan melegítünk fel. Ezt nagyobb befőzőedényben, tepsiben és kuktafazékban is megtehetjük. A befőzőedény aljára tegyünk konyharuhát vagy rácsot, hogy az üvegek ne érintkezzenek az aljával, mert úgy megrepedhetnek. Tepsinél szintúgy. Pontos leírást ezen az oldalon találtok hozzá.
Pikáns uborkadzsem
Hozzávalók 50 adaghoz
- 1.5 kilogramm savanyítani való uborka
- 2 darab hagyma
- 0.25 bögre só
- 3 bögre enyhe ecet (akár almaecet is lehet)
- 0.75 bögre cukor
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál mustármag
- 2 teáskanál zellermag
- opcionális kurkuma
- opcionális keményítő
Elkészítés:
Szűrjük le az uborkát, mossuk át, csöpögtessük le, nyomjunk ki belőle minden nedvességet.
Egy nagy lábasban melegítsük össze az ecetet, cukrot, összezúzott fokhagymát, mustármagot, zellermagot, amíg nem forr. A cukrot érdemes kisebb adagokban adni hozzá, mert elég édes lesz a végeredmény, és nem biztos, hogy mindenkinek tetszik így.
Adjuk hozzá az uborkás-hagymás alapot is, folyamatosan kevergetve forráspontig melegítsük. Vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük 10 percig.
Vegyünk ki egy kicsit a levéből, keverjük össze a keményítővel, majd öntsük vissza a dzsembe, keverjük, míg be nem sűrűsödik. Ki is hagyhatjuk a keményítőt, ebben az esetben több ideig főzzük, míg magától le nem redukálódik a felére.
Vegyük le a lángról, keverjük bele a kurkumát.
Öntsük sterilizált befőttesüvegekbe, alaposan zárjuk le őket, majd tegyük őket forró vízfürdőbe, úgynevezett nedves dunsztolást alkalmazva, így tovább elállnak majd. Ha valószínűleg heteken belül elfogy, akkor kihagyhatjuk ezt a lépést. Dresszingek, szendvicsek mellé tökéletes.
Fotó: Getty Images