Omlós tésztájú, újhagymás pite lazaccal és krémsajtos alappal

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Ambivalens viszonyt ápolok a különféle hagymákkal. Egyfelől nagyon szeretem őket, másrészt meg nem bírja sajnos a gyomrom. Így ha egy keveset eszem, mert megkívánom, akkor bizony számolnom kell vele, hogy lehet, gyomorfájás lesz a vége.

Az újhagyma viszont egészen más. Ő a vöröshagyma fiatal példánya, amelynek a gyökér része még nem fejlődött ki rendesen, de már fogyasztható. Nem csak a föld alatti fehér része ehető, hanem a föld feletti zöld része is, ráadásul ebben van a legtöbb vitamin és ásványi anyag.  Az újhagyma előnyei Érdemes is enni, mert többek között rengeteg C-vitamint tartalmaz, ezért erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van. Bővelkedik folsavban, nikotinsavban, valamint a vas-, jód-, magnézium-, kén-, szelén-, foszfor-, kálium-, kalcium-, réz-, cinktartalma is jelentős. Jótékonyan hat a bélműködésre, segíti az emésztést.  Az újhagyma magában, vajas kenyér mellé harapva is isteni, de főzve és sütve is: remekül illik levesekbe, salátákba, sőt, sós pitékbe is. Ezt a változatot lazaccal, krémsajttal és tejföllel készítettem. A krémsajt csodásan kihozza a lazac ízét. 

Újhagymás pite lazaccal

újhagymás lazacos pite recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

tészta

  • 250 gramm liszt
  • 150 gramm vaj
  • 1 darab tojás
  • 1 kávéskanál
  • 1 csipet cukor
  • 1 kávéskanál

töltelék

  • 150 gramm lazac
  • 2 darab újhagyma
  • 3 darab tojás
  • 250 milliliter tejföl
  • 100 gramm krémsajt (pl. Philadelphia)
  • 1 csipet bors
  • 1 csipet szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, tegyük 20 percre a hűtőbe. Utána nyújtsuk kerek formára és tegyük egy kivajazott piteformába, villával szurkáljuk meg. 15 percre rakjuk vissza a hűtőbe.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Tegyünk a pitére sütőpapírt, és 15 perc alatt süssük elő, majd papír nélkül még további 8 percet, hogy a tésztánk egy kis színt kapjon.

Közben a lazacot vágjuk kockákra, és pici vajon pároljuk meg. Az újhagymát karikázzuk fel, a zöldjét is. A tojásokat verjük fel, a tejföllel, a krémsajttal és a fűszerekkel keverjük el.

A félig megsült tésztára szórjuk a lazacot és a hagymát. Öntsük rá a tejfölös masszát. 20 percig süssük, amíg a töltelék megszilárdul és szép piros lesz a teteje. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük