Újhagymával és sajttal töltött tekercs: aranybarnára sül a leveles tészta
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Villámgyors vendégváróként, finom nassolnivalóként, de akár reggeliként is megállja a helyét a sajtos tekercs.
Ha szereted a leveles tésztás recepteket, legyen szó édes vagy sós nassolnivalókról, próbáld ki ezt a sajttal és újhagymával töltött verziót is, hús nincs benne, de hidd el, nem is fog hiányozni belőle.
A recept különlegessége, hogy egy kevés kenyérmorzsa kerül a töltelékbe, amely amellett, hogy picit megváltoztatja, haraphatóbbá teszi a tekercs textúráját, a zsíros sajt mellé is jó választás, ahogy olvad a sütőben a sajt, a morzsa magába szívja a felesleges zsiradékot. A legjobb, ha pankót használsz, de sima kenyérmorzsa is megteszi.
Talán leírás alapján nehéz elképzelni a tekercs formázását, de hidd el, ha nekiállsz, meglátod majd, milyen egyszerűen és gyorsan elkészül.
Újhagymával és sajttal töltött tekercs
Hozzávalók 24 darabhoz
- 275 gramm leveles tészta
- 200 gramm zsíros sajt (edami, gouda, cheddar)
- 50 gramm kenyérmorzsa
- 5 szál újhagyma
- 2 evőkanál tejszín
- ízlés szerint só, bors
- 0.25 teáskanál fűszerpaprika
- 1 darab tojás (kenéshez)
Elkészítés:
Az újhagymát tisztítsuk meg, karikázzuk össze.
A reszelt sajtot és a morzsát keverjük össze, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a fűszerpaprikát. Keverjük bele az újhagymát, majd a tejszínt is.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A leveles tésztát nyújtsuk ki 40x24 cm-es téglalapra, majd hosszában vágjuk ketté.
Vegyük magunk elé az egyik tésztacsíkot, majd kanalazzuk hosszában a közepére a töltelék felét. Járjunk el így a másik tésztacsíkkal is.
Verjünk fel egy tojást.
A tésztacsíkok egyik szélét, ahol nincs töltelék, kenjük le tojással. A másik töltelék nélküli szélet hajtsuk be a töltelék közepéig - jó szorosan -, majd hajtsuk rá a tojással lekent szélet, középen találkozniuk kell. Nyomkodjuk picit össze a széleket, a tojás is segít, hogy összeragadjanak, majd villával is nyomkodjuk össze őket.
Ha mindkét töltött tésztarúd kész van, fordítsuk meg őket, hogy az összeragasztott szélek nézzenek lefelé. A rudak tetejét kenjük le tojással, majd vágjuk őket 10-12 darabra.
Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük rá a tekercseket, hagyjunk köztük egy kis helyet.
Toljuk őket a sütőbe 15-20 percre, mikor aranybarna a tetejük, készen vannak.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors