Savanykás, citromos újkrumplifőzelék friss zöldekkel - 20 perc alatt kész
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nagyon várom az újkrumplit minden tavasszal, annyira más íze, más állaga van, mint a télinek, hogy nem is szabadna ugyanazzal a névvel illetni őket - akkora köztük a különbség, mintha két teljesen más zöldség lennének.
Az újkrumpli hamar megpuhul, omlós, krémes lesz, az íze pedig édes. Amikor legelőször megjelenik a piacon, én azonnal veszek, még akkor is, ha rettenetesen drága, így volt ez most is. A néni azt mondta, meg kell vásárolni, mert a gyógyszer még mindig többe kerül, és ez egy támadhatatlan érv volt - nem mintha sokat kellett volna engem győzködni.
Először savanyú főzelék készült belőle, de nem az a hagyományos paprikás, babérleveles, ecetes, pedig az is nagyon jó. Mivel még elcsíptem az utolsó csokor medvehagymákat, de volt bébispenót is a piacon, sőt, friss koriandert is kaptam, ezért egy nagyon sok zölddel és citrommal felturbózott főzelék lett.
Ugyanezt a konstrukciót bármilyen más zölddel el tudom képzelni a kaportól kezdve egészen a sóskáig, csak friss legyen és zöld, biztosan jó kontrasztot fog képezni az édes újkrumplival.
Újkrumplifőzelék citrommal és zöldekkel
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm újkrumpli
- 1 fej hagyma
- 0.5 liter alaplé
- 2 deciliter tejföl
- 1 darab citrom
- 2 csomag medvehagyma/spenót/koriander/petrezselyem
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors