Friss, zöldfűszeres újkrumplisaláta: majonéz nélkül is nagyon finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Picit pikáns, kicsit savanykás és nagyon izgalmas az így készült krumplisaláta, tökéletes tavaszi köret lehet sült húsok mellé.
A krumplisalátáról rögtön a majonézre asszociálunk, olyan, mintha egyik nélkül nem létezhetne a másik, pedig ez egyáltalán nincs így. Bár én személy szerint imádom a majonézes salátákat, nem egy embert ismerek, akit a világból is ki lehetne kergetni velük.
Nekik (is) szól ez a recept, illetve azoknak, akik szeretnének elrugaszkodni a megszokott ízvilágtól és máshogyan is elkészítenék a krumplisalátát. Az alapja - a szezonra való tekintettel - újburgonya, amire egy picit savanykás, ecetes, mustáros öntet kerül. A salátát a rengeteg friss zöldfűszer koronázza meg, de - ez ízlés kérdése - a kapribogyó is jól passzol hozzá.
Mint általában, ez a saláta is annál finomabb, minél többet áll a hűtőben, 3-4 napig nyugodtan eltartható, de természetesen langyosan is elfogyasztható.
Újkrumplisaláta
Hozzávalók 8 személyre
- 1.5 kilogramm újkrumpli
- 5 evőkanál fehérborecet
- 125 milliliter extra szűz olívaolaj
- 2 teáskanál dijoni mustár
- ízlés szerint só, bors
- 1 fej lilahagyma
- 2 evőkanál friss kapor
- 2 evőkanál friss bazsalikom
- 2 evőkanál friss petrezselyem
- ízlés szerint cukor
Elkészítés:
Az újburgonyát tegyük hideg vízzel teli lábasba, adjunk hozzá 1 evőkanál sót, majd magas lángon főzzük, míg puha nem lesz, kb. 15-20 percig. Vigyázzunk, ne főzzük addig, míg szétesik. Szűrjük le, tegyük félre.
Amíg a krumpli fő, pucoljuk meg a hagymát, vágjuk hajszálvékony szeletekre vagy kockákra. A friss zöldfűszereket mossuk meg, majd aprítsuk finomra.
Ha már picit hűlt a burgonya, vágjuk félbe vagy negyedbe, tegyük egy tálba, majd locsoljuk meg 3 evőkanál ecettel, hogy magába szívja, míg langyos.
Egy kis tálban keverjük össze az olívaolajat, a maradék 2 evőkanál ecetet és a mustárt. Ízlés szerint mehet bele egy kis cukor is, de el is hagyható.
Öntsük az öntetet a krumplira, szórjuk rá a zöldfűszereket és a lilahagymát. Óvatosan forgassuk össze, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.
Langyosan vagy lehűtve tálaljuk, minél tovább áll, annál finomabb.
Fotó: Getty Images