Gombás, zöldfűszeres újkrumpli ropogósra sütve: tökéletes köret sültek mellé
Az egyszerű sült húst is fejedelmi ebéddé teszi a gombás, zöldfűszeres újkrumpli.
Néha megéri rászánni az időt egy-egy receptre, a focacciára mindenképp, amelynek úgy lesz igazán foszlós a tésztája, ha nem tagadod meg tőle a pihenést. Fontos, hogy alaposan dagaszd ki a tésztát, majd hagyd duplájára kelni, csak utána dolgozz vele tovább.
A tavasz egyik sztárja az újkrumpli, amely párolva is isteni, de akár foszlós tésztába is belesütheted, ahogy az alábbi receptben is tettük. Ha pici burgonyákkal dolgozol, hagyd őket egészben, és megpucolni sem szükséges az újkrumplit, csak alaposan dörzsöld át folyó víz alatt.
A krumpli párja a rozmaring, ebből érdemes frisset használni, de akár el is hagyhatod, ha nem kedveled a karakteres zöldfűszert.
Az újkrumplit mossuk meg alaposan, majd tegyük forrásban lévő vízbe. Főzzük puhára, akkor jó, amikor belemegy a villa.
Közben álljunk neki a tésztának: a langyos vízbe keverjük bele az élesztőt és a cukrot. Tegyük félre.
A lisztbe keverjük bele a sót, ássunk a közepébe egy mélyedést, öntsük oda az élesztős vizet és 2 evőkanál olívaolajat. Kezdjük el összedolgozni a tésztát. Borítsuk enyhén lisztezett felületre, majd dagasszuk át.
Tegyük a tésztát kiolajozott tálba, majd fedjük le, tegyük meleg helyre 1 órára, vagy míg a duplájára nem kel.
Olajozzunk ki egy 30x40 centis tepsit, majd tegyük bele a tésztát, húzzuk szét a kezünk segítségével, hogy mindenhol egyenletes vastagságú legyen.
Az újkrumplik maradhatnak egészben is, ha nagyok, vágjuk őket félbe. Nyomjuk őket a tésztába. Szórjunk a focaccia tetejére friss rozmaringot. Fedjük le a tésztát, majd tegyük félre még 45 percre.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le. Keverjük össze 4 evőkanál olívaolajjal, majd kenjük a focaccia tetejére. Szórjunk rá egy kevés sót is.
Toljuk a sütőbe 30 percre, míg aranybarna lesz a teteje.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu