Univerzális salátaöntet, ami minden zöldséghez illik: hűtőben egy hónapig is eláll

Salata ontet
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A salátaöntetek leginkább nyáron élik fénykorukat, azonban a zöldségeknek a hűvösebb időkben is jól áll egy szuperül összerakott dresszing.

Ezzel az öntettel nem foghatsz mellé, mivel univerzális ízvilága miatt a legtöbb zöldséghez jól illik. A benne lévő szárított fűszerek összetételét tetszés szerint módosíthatod: a mediterrán összhatásért használj több oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet vagy rozmaringot, ha viszont egy semlegesebb ízű, frissítőbb keverék a célod, akkor adj hozzá több citromlevet és -héjat. 

Ugyanígy alakíthatsz az öntet csípősségén is. A receptben szereplő mennyiség egy még élvezhető, de igencsak intenzív keveréket eredményez, de ha egyáltalán nem vagy a chili híve, akkor ezt a hozzávalót akár ki is hagyhatod.

Univerzális salátaöntet

Salata ontet 1

Hozzávalók 20 adaghoz

  • 250 ml extra szűz olívaolaj
  • 3 ek dijoni mustár (egész magos)
  • 60 ml juharszirup
  • 60 ml fehérborecet
  • 1 db citrom leve és reszelt héja
  • 1 gerezd sült, zúzott fokhagyma
  • 2 ek vegyes fűszerkeverék
  • 2 tk chilipehely
  • 1 tk tengeri só
  • 1 tk frissen őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

Mérjük ki a hozzávalókat, és keverjük össze őket egy közepes tálban. 

Töltsük át az egészet egy jól zárható (befőttes) üvegbe.

Hűtőben egy hónapig is eláll, így bármikor kéznél lesz az aromás keverék, ha meglocsolnánk vele egy tál salátát vagy a zöldségköretet.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük