Gazdag, ünnepi húsleves: egész csirke kerül a karácsonyi fogásba
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A tartalmas, ízletes húslevesnek szüksége van az időre, ezért gyöngyözve, néhány órán keresztül főzd, míg a hús vajpuha nem lesz.
Bármilyen lakomáról is legyen szó, a húsleves biztos helyet foglal az ünnepi asztalon. A fenséges fogás rengeteg változatban készülhet, de ha már a karácsonyi menü része, akkor a kisebb szárnyas egészben foglaljon helyet a levesben. Egészben gombás vagy májas töltelékkel dúsíthatod, majd, amikor már kész a leves, a húst picit told a sütőbe pirulni, darabold fel, majd így kínáld mellé.
A húst mindig hideg vízben tedd fel főni, mert úgy az íze jobban érvényesül, zamatosabb lesz a lé. A hagymát és fokhagymát héjastól helyezd a levesbe, ha pedig lehetőséged engedi, egészen pici darab gyömbért is tehetsz bele, különösen karácsonykor. Ízben és színben is érezteti magát a gyömbér, nem is beszélve jótékony hatásairól. Csirke helyett tyúkból is készülhet a szívmelengető fogás, az intenzívebb zamat kedvéért bouquet garnit, francia ízesítőcsokrot is tehetsz a levesbe.
Ünnepi húsleves
Hozzávalók 6 személyre
- 1 darab (kisebb) csirke
- 1 darab vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 8 darab sárgarépa
- 2 darab fehérrépa
- 2 szál szárzeller
- 1 darab karalábé
- pár levél kelkáposzta
- pár rózsa karfiol
- 2 darab krumpli
- kis darab gyömbér (opcionális)
- 1 darab paradicsom
- 1 darab hegyes erős paprika
- 1 csokor petrezselyem
- só ízlés szerint
- szemes bors ízlés szerint
Elkészítés:
A konyhakész csirkét bő, hideg vízben tegyük fel főni, majd habozzuk le a levet.
Míg a hús fő, az összes zöldséget készítsük elő, pucoljuk meg (kivéve a hagyma és fokhagyma), ízlés szerint vágjuk fel.
A lehabozott lébe, a hús mellé tegyük bele a zöldségeket és a fűszereket, ha szeretnéd, házi leveskockával is bolondítsd. Alacsony láng felett főzzük addig (4-5 óra is lehet), míg a zöldségek és a hús vajpuha lesz.
A kész levest szűrjük le, kínáljuk külön kiszedve a húst, a zöldségeket és a levet. A leves mellé tészta is dukál, ha pedig szeretnéd, a csirkét told a sütőbe és süsd aranybarnára.
Fotó: Getty Images