A klasszikus isler jól bevált receptje - Ez az omlós tészta titka
A népszerű házi islerek fantasztikusan puhák lesznek, a csoki pedig fényes és kemény.
A linzertészta készítésénél fontos megjegyezni, hogy a zsiradéknak, ami a tésztába kerül, mindig hidegnek kell lennie. A tésztát gyors mozdulatokkal kell összeállítani, majd jöhet a hűtőben történő pihentetés.
A tészta kiszúrásánál lehetőleg törekedj arra, hogy ne maradjon ki sok, mert ha sokszor dolgozod össze, gyúrod újra ezeket a részeket, akkor a megsült finomság nem lesz annyira omlós. A sütésnél érdemes a fél szemedet a sütőn tartanod, ügyelj rá, hogy a linzer halványsárgára süljön. Vigyázz, mert gyorsan barnul, ha pedig sötétebb árnyalatot kap a tészta, elmarad az omlós textúra, helyette száraz, törékeny lesz.
Amilyennel csak akarod! Ragaszd össze a tésztát kedvenc lekvároddal vagy sütikrémeddel. Jól áll a tésztának a barack-, meggy- vagy málnalekvár, de sütikrémekkel is kipróbálhatod. Karácsony alkalmából a karamell, csoki- és a citromkrém is szuper választás lehet.
A lisztet szitáljuk tálba, majd a hideg vajat kisebb darabokban adjuk hozzá, morzsoljuk vele össze. Ezután a tojássárgáját, porcukrot és a sót adjuk hozzá, gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőle tésztát. A tésztacipót csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe 30-60 percre.
A pihentetés után a tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki (2-3 mm vastagságúra). Ezután tetszőleges formákkal szúrjuk ki a tésztát.
A karácsonyi figurákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 8-10 percre.
A tésztafigurákat teljesen hűtsük ki, utána kedvenc lekvárunkkal vagy krémünkkel ragasszuk egybe.
Az elkészült linzereket porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu