A legnépszerűbb karácsonyi főfogások: a rántott haltól a sült pulykáig
Kápráztass el mindenkit igazán pazar karácsonyi fogásokkal! Bármelyik ünnepi receptet próbálod is ki, biztos, hogy mindenki elégedett lesz.
A nagy karácsonyi lakomán a kacsa- vagy a pulykasült kötelező, de ha újítanál, süss helyettük sonkát. A gusztusos sült mustáros mázzal készül, melyben a pikáns aroma mellett édeskés zamat is helyet kap a juharszirupnak köszönhetően. Hogy még különlegesebb legyen az íze, fahéj és szegfűszeg is kerül rá.
Sonkából mindig kiváló minőségűt vásárolj. A készítésénél légy türelemmel, hogy omlós és szaftos legyen, lassan és hosszú ideig kell sütni. A szeletelést sem szabad elsietni, érdemes pihentetni 30 percet, hogy szépen tudd felszolgálni az ünnepi asztal sztárját.
A hagymát pucoljuk meg és szeleteljük fel tetszés szerint. A szeleteket terítsük egy magas falú tepsi aljára.
A sonkát fűszerezzük borssal, majd fektessük a hagymákra, majd öntsük rá a vizet (1 dl), és toljuk 140 fokosra előmelegített sütőbe 4 órára.
A dijoni mustárt, csillagánizst, juharszirupot és a vizet öntsük lábasba, és forraljuk egybe.
A sonkát a sütési idő után vegyük ki, ha szeretnénk, a bőrt óvatosan vágjuk le róla, majd gyémánt alakzatban vágjuk be. A gyémánt közepébe szúrjunk szegfűszeget, utána kenjük rá a mustáros mázat.
A sonkát toljuk vissza 200 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük pirosra 15-20 perc alatt.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu