Ünnepi szabolcsi töltött káposzta: sűrű, paradicsomos szószban fő

szkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nincs karácsony töltött káposzta nélkül, ami akkor az igazi, ha jó szaftos és tele van ízzel, amelyek ott maradnak az ember szájában.

Ahány ház, annyi szokás, mindenki a saját szájíze szerint főz. Az én családomban nagyon szeretjük a fűszeres, csípősebb ízeket, így a töltött káposzta is megkapja ezt a kis tüzet.

Édesapám szabolcsi születésű, az ő családjában csak ilyen káposzta készül, de mindenki kicsit máshogy készíti. Van, aki rizs helyett kukoricadarát használ, míg más a rétegezésnél a kolbászt sem sajnálja. Még a töltésnél is találni különbséget. Az egyik nagynéném mindig nagyon pici, kis töltéseket sorakoztatott a fazékba. Ezek a kis csomagok tölcsértechnikával készültek, de máshogy is be lehet csomagolni a tölteléket a levelekbe.

A recept inkább irányadó, ha a te családod nem rajong a tüzesebb ízekért, akkor ne használj csípős paprikakrémet és a hegyes erős paprikát is hanyagolhatod.

Ünnepi szabolcsi töltött káposzta

szkct

Hozzávalók 6 személyre

Káposzta:

  • 2 fej káposzta
  • 2 fej vöröshagyma
  • kevés olaj vagy zsír
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 kg sertés darált hús
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 darab hegyes erős paprika
  • 1 bögre rizs
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál csípős paprikakrém
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 2 darab paradicsom
  • 1 darab tévépaprika
  • 800 g paradicsompassata
  • víz szükség szerint

Tálalás:

  • kenyér és tejföl ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A káposzta torzsáját vágjuk ki, majd óvatosan tegyük forrásban lévő vízbe. A lángot vegyük alacsonyra. A káposzta leváló leveleit szedjük ki és tegyük félre, várjuk meg, míg kicsit hűl. A töltésre nem alkalmas leveleket, vagy azt a kis darabot, melyről nem jöttek le a levelek, tegyük félre, daraboljuk fel.

A hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon vagy zsíron dinszteljük üvegesre, aztán keverjük hozzá a pirospaprikát.

A darált húst öntsük keverőtálba, adjuk hozzá a dinsztelt hagymát, sót, borsot, zúzott fokhagymát, a finomra aprított hegyes erős paprikát (csak egy darab), rizst, sűrített paradicsomot és a csípős paprikakrémet. Az egészet keverjük alaposan össze.

A káposztalevelekbe töltsük bele a tölteléket.

A maradék, összevágott káposztát tegyük a fazék aljára, erre pakoljuk rá a megtöltött káposztákat. A rétegek közé a tetszés szerint felvágott szalonnát tegyük.

A káposztával telerakott fazék tetejére tegyünk tetszés szerint felvágott paradicsomot és paprikát. Ezután öntsük rá a paradicsompassatát és annyi vizet, amennyi ellepi.

A káposztát fedjük le, közepes láng felett főzzük készre 50-60 perc alatt. Miközben fő a káposzta, néha óvatosan rázzuk meg a fazekat.

A kész káposzta mellé kínáljunk kenyeret és hűvös tejfölt.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük