A 8 legfinomabb káposztás étel: főfogások, egytálételek, sütemények
Mindegy, hogy édes vagy savanyú, kel vagy kínai, a káposztából tartalmas, változatos fogásokat készíthetsz. Válogass a legjobbak közül!
Ahány ház, annyi szokás, mindenki a saját szájíze szerint főz. Az én családomban nagyon szeretjük a fűszeres, csípősebb ízeket, így a töltött káposzta is megkapja ezt a kis tüzet.
Édesapám szabolcsi születésű, az ő családjában csak ilyen káposzta készül, de mindenki kicsit máshogy készíti. Van, aki rizs helyett kukoricadarát használ, míg más a rétegezésnél a kolbászt sem sajnálja. Még a töltésnél is találni különbséget. Az egyik nagynéném mindig nagyon pici, kis töltéseket sorakoztatott a fazékba. Ezek a kis csomagok tölcsértechnikával készültek, de máshogy is be lehet csomagolni a tölteléket a levelekbe.
A recept inkább irányadó, ha a te családod nem rajong a tüzesebb ízekért, akkor ne használj csípős paprikakrémet és a hegyes erős paprikát is hanyagolhatod.
A káposzta torzsáját vágjuk ki, majd óvatosan tegyük forrásban lévő vízbe. A lángot vegyük alacsonyra. A káposzta leváló leveleit szedjük ki és tegyük félre, várjuk meg, míg kicsit hűl. A töltésre nem alkalmas leveleket, vagy azt a kis darabot, melyről nem jöttek le a levelek, tegyük félre, daraboljuk fel.
A hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon vagy zsíron dinszteljük üvegesre, aztán keverjük hozzá a pirospaprikát.
A darált húst öntsük keverőtálba, adjuk hozzá a dinsztelt hagymát, sót, borsot, zúzott fokhagymát, a finomra aprított hegyes erős paprikát (csak egy darab), rizst, sűrített paradicsomot és a csípős paprikakrémet. Az egészet keverjük alaposan össze.
A káposztalevelekbe töltsük bele a tölteléket.
A maradék, összevágott káposztát tegyük a fazék aljára, erre pakoljuk rá a megtöltött káposztákat. A rétegek közé a tetszés szerint felvágott szalonnát tegyük.
A káposztával telerakott fazék tetejére tegyünk tetszés szerint felvágott paradicsomot és paprikát. Ezután öntsük rá a paradicsompassatát és annyi vizet, amennyi ellepi.
A káposztát fedjük le, közepes láng felett főzzük készre 50-60 perc alatt. Miközben fő a káposzta, néha óvatosan rázzuk meg a fazekat.
A kész káposzta mellé kínáljunk kenyeret és hűvös tejfölt.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors