Mennyei zserbó csokimázzal: a vékony tésztalapok közé bőséges töltelék kerül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A dióval és baracklekvárral megpakolt zserbó az egyik legfinomabb karácsonyi sütemény, nem hiányozhat az ünnepi asztalról!
Bejgli, hókifli, mézes krémes és zserbó, régi kedvencek, gyerekkorunk ízei, ezek a sütemények minden ünnep alkalmával nagy szeretettel készülnek.
Nekem a zserbó az egyik legkedvesebb karácsonyi sütim, de csakis úgy, ahogy anyukám készíti. A családi receptünkben élesztő helyett sütőpor kerül a tésztába, így szinte papírvékonyra lehet nyújtani, a lapok csak arra várnak, hogy jó sók töltelék kerüljön közéjük. A töltésnél érdemes házi lekvárt használni, ha boltit választasz, jó minőségűt vásárolj, és nem árt, ha 2 üveggel számolsz, lehet, hogy szükség lesz rá. A tésztát 3 vagy 4 részre is lehet osztani, ha nem vagy rutinos sütő, akkor hárommal dolgozz.
Ünnepi zserbó
Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 35 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 1 csomag (7 g) sütőpor
- 5 dkg cukor
- 1 darab tojás
- 20 dkg vaj
- tejföl szükség szerint
- vaj a tepsi kikenéséhez
Töltelék:
- 1 üveg baracklekvár
- 500 g darált dió
- 20 dkg cukor
Tetejére
- 200 g tej- vagy étcsoki
Elkészítés:
A lisztet keverjük egybe a sóval, cukorral, sütőporral, tojással, majd morzsoljuk bele a vajat, utána annyi tejfölt adjunk a tésztához (evőkanalanként adagolva), amennyi a tészta egybegyúrásához szükséges.
A begyúrt tésztát osszuk 3 vagy 4 cipóra, majd helyezzük a tésztaadagokat enyhén lisztezett deszkára, pihentessük 15-30 percig.
Pihentetés után a tepsit (35x45 cm) kenjük ki vajjal, majd fogjunk egy tésztacipót, és enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tepsi méretének megfelelően. A kinyújtott tésztalapot fektessük tepsire, kenjük meg baracklekvárral, szórjunk rá diót és cukrot. Nyújtsuk ki a következő tésztát, helyezzük a töltelékre, és ismételjük a rétegezést addig, míg az utolsó lap is a tepsibe kerül.
A zárólap tetejét hagyjuk csupaszon, szurkáljuk meg villával vagy fogpiszkálóval, majd toljuk a süteményt 180 fokosra előmelegített sütőbe 25-35 percre.
Várjuk meg, míg a zserbó kihűl, majd kenjük a tetejére csokimázat.
A mázhoz a csokit daraboljuk fel és vízgőz felett olvasszuk meg, utána simítsuk a sütemény tetejére. Szeletelés előtt várjunk, míg a máz megköt. Csokimáz helyett kakaós máz is kerülhet a finomság tetejére.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors