Immunerősítés on: sűrű, krémes vadrizses leves, amely telis-tele van zöldségekkel
Egy igazán laktató, krémes leves, amely a hideg, borús napokba is hoz egy kis melegséget. Készíthetjük húsmentesen vagy húsosan, a végeredményen nem változtat semmit.
A vadrizs az egyik legjobb és legfinomabb teljes értékű gabonaféle, amelyet ráadásul nagyon változatosan készíthetsz el. A fehér rizshez képest sokkal magasabb a rost- és fehérjetartalma, és az ízük is eltérő. Ez azért lehetséges, mert a tévhitekkel ellentétben a vadrizs nem egy rizsfajta, és még csak rokonságban sem áll velük. Tulajdonképpen egy vízi fűféle, amely édesvizek környékén nő főként Amerika és Kanada területén.
Elkészítésében azonban nem különbözik a rizstől és más gabonaféléktől, és a felhasználása is hasonló: remek hozzávalója lehet salátáknak, piláfnak vagy ennek az immunerősítő, krémes levesnek.
A vadrizst folyó víznél alaposan mossuk meg, majd tegyük egy közepes edénybe.
Öntsünk rá bőségesen vizet, adjuk hozzá a sót, forraljuk fel, majd fedő alatt főzzük 40-45 percig, vagy amíg a szemek megpuhulnak. Ez a kóstolás mellett abból is észrevehető, hogy a szemek elkezdenek kinyílni.
Szűrjük le róla a vizet, tegyük vissza az edénybe, majd hagyjuk további 10 percig fedő alatt gőzölődni.
Egy villával óvatosan kavarjuk át, és tetszés szerint használjuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu