![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Immunerősítés on: sűrű, krémes vadrizses leves, amely telis-tele van zöldségekkel
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egy igazán laktató, krémes leves, amely a hideg, borús napokba is hoz egy kis melegséget. Készíthetjük húsmentesen vagy húsosan, a végeredményen nem változtat semmit.
A vadrizs egy nagyon érdekes, mégis keveset használt alapanyag. Valójában semmilyen kapcsolata nincsen a rizzsel, ez egy termesztett fűféle, amely tápanyagban és vitaminokban gazdag. Ráadásul az összes aminosavat tartalmazza, ezért tökéletes fehérjeforrás.
A vadrizs nem lesz puha, ragacsos, nem fog összeállni, picit keményebb és pergősebb marad. Előfőzve érdemes használni, kb. 40-50 perc alatt fő teljesen puhára, úgyhogy amíg készül, addig nekiállhatunk a leves elkészítésének: dinszteljük meg a zöldségeket, süssük meg a csirkemellet.
A tejtől és a vajtól lesz igazán krémes, lágy ez a leves, ugyanis ezekkel készül a sűrítése. Ha húsmentesre szeretnénk készíteni az ételt, akkor csak annyi a dolgunk, hogy kihagyjuk a csirkemellet, a folyamatok és a mennyiségek nem változnak.
Krémes, vadrizses leves
![vadrizslevesrecept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29102/291028/29102881_223b118f98f5c9e876ec7f3f5c2f10a3_wm.jpg)
Hozzávalók 8 adaghoz
- 6 bögre alaplé (zöldség vagy hús)
- 1 bögre vadrizs
- 225 gramm csiperkegomba
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 darab répa
- 2 darab zellerszár
- 1 darab vöröshagyma
- 1 darab babérlevél
- ízlés szerint só, bors, chili
- 3 evőkanál vaj
- 0.25 bögre liszt
- 1.5 bögre tej
- 2 marék kelkáposzta
- 500 gramm csirkemellfilé
Elkészítés:
1. A vadriszt átöblítjük és feltesszük főni. Elég, ha gyöngyözik a víz, nem kell nagyon forrnia, kb. 45 perc alatt megfő.
2. Kockázzuk össze a csirkemellet és a vöröshagymát, olívaolajon kezdjük el dinsztelni, amíg a husi ki nem fehéredik. Adjuk hozzá az összevágott zellert, répát, gombát, a lereszelt fokhagymát. Kb. 5 percig dinszteljük.
3. Öntsük fel az alaplével a zöldségeket és a húst, rakjuk bele a fűszereket, babérlevelet. Ha minden zöldség megpuhult, mehet bele a vadrizs is.
4. Készítsük el a sürítést: olvasszuk fel a vajat, szórjuk bele a lisztet, keverjük el csomómentesre, majd fokozatosan adjuk hozzá a tejet. Folyamatosan kevergetve főzzük, amíg a tej besűrűsödik.
5. Adjuk hozzá a sürítést és a kelt a leveshez, sózzuk, borsozzuk, ha még szükséges. Forrástól számított 2-3 percig főzzük.
Fotó: Shutterstock
Olvasd el ezt is!