Vajas csirke újragondolva: a krémes szaftba fűszeres húsgombócok kerülnek

vhgcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mély, intenzív ízű szószban szaftos húsgombócok mártóznak meg, amelyeket rizzsel vagy tésztával érdemes fogyasztani.

A húsgombócokat és az indiai konyha vajas csirkéjét mindenki szereti: ebben a receptben a két kedvenc találkozik, a végeredmény pedig elképesztően finom lesz, ahogyan az ízek összeérnek.

A húsgombócok csirkemellből készülnek, a legjobb, ha darálttal dolgozol, de ha van türelmed, apróra is felkockázhatod a húst, úgy is elkészíthetőek a golyók. A húslabdák tökéletes, puha, szaftos, mégis stabil textúrájáért a zsemlemorzsa és a tej felel. A húsmasszával gyorsan kell dolgozni, mert a zsemlemorzsa és a tej pillanatok alatt összeáll, ahogy a fűszerekkel egybekevered, rögtön add hozzá a húst. Ha vársz egy picit a hússal, sokkal nehezebb lesz összekeverned, ezért plusz tojás hozzáadásával trükközhetsz, úgy könnyebben tudod majd egybedolgozni az alapanyagokat.

Szokták mondani, ízlések és pofonok, a szaft lehet sűrűbb és hígabb is. Ha sűrű mártást szeretnél, nem kell hozzá vizet adni, de botmixerrel is pürésítheted a szaftot, majd a tejszínnel együtt 4 evőkanál vaj is kerüljön a szószba. A kiadós étel gyorsan elkészül, nagyon zamatos és laktató, nem lehet vele mellényúlni.

Vajas csirke újragondolva

vcsct

Hozzávalók 4 személyre

Húsgombóc:

  • 1 bögre zsemlemorzsa
  • 1 bögre tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab tojás
  • só és bors ízlés szerint
  • 60 dekagramm darált csirkemell
  • olaj a sütéshez

Szósz:

  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 darab hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál gyömbér (őrölt vagy friss)
  • 1 teáskanál őrölt füstölt paprika
  • 1 teáskanál garam masala fűszerkeverék
  • só és bors ízlés szerint
  • 400 gramm sűrített paradicsom
  • 200 milliliter víz
  • 200 milliliter főzőtejszín
Recept idők

Elkészítés:

Először készítsük el a húsgombócokat. Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét. A zsemlemorzsát és a tejet öntsük keverőtálba, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, sót, borsot, tojást, forgassuk egybe, majd a darált vagy apróra kockázott húst is dolgozzuk bele rendesen a fűszeres masszába.

A masszából vizes kézzel formáljunk golyókat, majd forró olajban mindkét oldalán süssük aranybarnára.

A szószhoz a vajat olvasszuk fel az olajjal, majd dobjuk bele a finomra kockázott hagymát és dinszteljük üvegesre. Utána adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, gyömbért, füstölt paprikát, sót, borsot, garam masalát. Kevergessük 1-2 percig, amíg a fűszerek illatozni nem kezdenek, ekkor öntsük fel a sűrített paradicsommal és a vízzel (a víz el is hagyható), forraljuk egybe. Utána a tejszínt is adjuk hozzá, megint forraljuk egybe, végül a húsgombócokat is keverjük a szaftba és 2-3 percig alacsony láng felett főzzük. A szószos gombócokat kínáljuk rizzsel vagy tésztával.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük