![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Vajas csirke újragondolva: a krémes szaftba fűszeres húsgombócok kerülnek
![vhgcover](https://kep.index.hu/1/0/3641/36410/364109/36410967_2782247_89f6eb6e6ed7a079f9ce8940d694ee0c_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A mély, intenzív ízű szószban szaftos húsgombócok mártóznak meg, amelyeket rizzsel vagy tésztával érdemes fogyasztani.
A húsgombócokat és az indiai konyha vajas csirkéjét mindenki szereti: ebben a receptben a két kedvenc találkozik, a végeredmény pedig elképesztően finom lesz, ahogyan az ízek összeérnek.
A húsgombócok csirkemellből készülnek, a legjobb, ha darálttal dolgozol, de ha van türelmed, apróra is felkockázhatod a húst, úgy is elkészíthetőek a golyók. A húslabdák tökéletes, puha, szaftos, mégis stabil textúrájáért a zsemlemorzsa és a tej felel. A húsmasszával gyorsan kell dolgozni, mert a zsemlemorzsa és a tej pillanatok alatt összeáll, ahogy a fűszerekkel egybekevered, rögtön add hozzá a húst. Ha vársz egy picit a hússal, sokkal nehezebb lesz összekeverned, ezért plusz tojás hozzáadásával trükközhetsz, úgy könnyebben tudod majd egybedolgozni az alapanyagokat.
Szokták mondani, ízlések és pofonok, a szaft lehet sűrűbb és hígabb is. Ha sűrű mártást szeretnél, nem kell hozzá vizet adni, de botmixerrel is pürésítheted a szaftot, majd a tejszínnel együtt 4 evőkanál vaj is kerüljön a szószba. A kiadós étel gyorsan elkészül, nagyon zamatos és laktató, nem lehet vele mellényúlni.
Vajas csirke újragondolva
![vcsct](https://kep.index.hu/1/0/3641/36411/364110/36411053_c613c760c9cc1517f3c1f316d8fd2b72_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
Húsgombóc:
- 1 bögre zsemlemorzsa
- 1 bögre tej
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab tojás
- só és bors ízlés szerint
- 60 dekagramm darált csirkemell
- olaj a sütéshez
Szósz:
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál vaj
- 1 darab hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál gyömbér (őrölt vagy friss)
- 1 teáskanál őrölt füstölt paprika
- 1 teáskanál garam masala fűszerkeverék
- só és bors ízlés szerint
- 400 gramm sűrített paradicsom
- 200 milliliter víz
- 200 milliliter főzőtejszín
Elkészítés:
Először készítsük el a húsgombócokat. Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét. A zsemlemorzsát és a tejet öntsük keverőtálba, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, sót, borsot, tojást, forgassuk egybe, majd a darált vagy apróra kockázott húst is dolgozzuk bele rendesen a fűszeres masszába.
A masszából vizes kézzel formáljunk golyókat, majd forró olajban mindkét oldalán süssük aranybarnára.
A szószhoz a vajat olvasszuk fel az olajjal, majd dobjuk bele a finomra kockázott hagymát és dinszteljük üvegesre. Utána adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, gyömbért, füstölt paprikát, sót, borsot, garam masalát. Kevergessük 1-2 percig, amíg a fűszerek illatozni nem kezdenek, ekkor öntsük fel a sűrített paradicsommal és a vízzel (a víz el is hagyható), forraljuk egybe. Utána a tejszínt is adjuk hozzá, megint forraljuk egybe, végül a húsgombócokat is keverjük a szaftba és 2-3 percig alacsony láng felett főzzük. A szószos gombócokat kínáljuk rizzsel vagy tésztával.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!