Vajban párolt vegyes zöldségek: egészséges, könnyed köret húsok mellé
10 percen belül tálalhatod is ezt az isteni köretet, amely egyszerre roppanós és puha.
A párolt zöldség az egyik leggyorsabban és legegyszerűbben elkészíthető köret, és hatalmas előnye, hogy nagyon egészséges is. Mivel a gőzben párolódnak a zöldségek, nem kell őket sokáig hőkezelni, így megőrzik vitamintartalmuk nagy részét. Ha van a konyhádban, párolóbetéttel lesz a legkönnyebb dolgod, de ha nincs ilyened, egy fedővel ellátott serpenyőben is történhet a párolás egy minimális zsiradék és folyadék hozzáadásával.
Bármilyen zöldséggel dolgozhatsz, amivel csak szeretnél, legyen az brokkoli, karfiol, répa, zöldbab, zöldborsó, a szezonjában spárga. Ha zsiradékként vajat használsz, pluszízzel ruházod fel a zöldségeket. Egy kevés friss petrezselyemmel megszórva érdemes tálalni őket.
Vajban párolt zöldségek
Hozzávalók 4 adaghoz
- 50 gramm vaj
- ízlés szerint só, bors
- 120 ml alaplé/víz
- 3 db répa
- 0.5 fej brokkoli
- 0.5 fej karfiol
- 1 ek petrezselyem
Elkészítés:
A répát pucoljuk meg, vágjuk karikákra vagy hasábokra. A brokkolit és a karfiolt szedjük rózsáira.
A vajat olvasszuk meg egy mélyebb serpenyőben/lábasban. Öntsük fel az alaplével/vízzel, adjunk hozzá sót, borsot.
Mikor gyöngyözni kezd, vegyük kicsire a lángot, majd adjuk hozzá az előkészített zöldségeket. Fedjük le az edényt.
7 percig pároljuk a zöldségeket, akkor lesznek roppanósan puhák. Apróra vágott petrezselyemmel kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!