Valenciai paella csirkével és nyúllal - Akkor a legfinomabb, ha a férfi készíti
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A paella kérem szépen nagyon komoly dolog
A paella egy szimbólum. A spanyolok, mindenekelőtt a valenciaiak ünnepi étele, büszkeségének tárgya, melyet különleges alkalmakkor a - konyhát általában messzire elkerülő - férfi, a macho español készít el, mert úgy tartják, hogy akkor lesz igazán finom.
Népszerűségére való tekintettel paellát egész Spanyolországban készítenek. A régió adottságainak függvényében készülhet húsfélékkel, tenger gyümölcseivel vagy mindkettővel.
Ez utóbbi - a paellát leginkább magukénak érző - valenciaiak számára megbocsáthatatlan bűn. A paellába semmilyen körülmények között nem kerülhet egyszerre hús és hal. Az igazi, az eredeti valenciai paella szigorúan csak hússal készülhet.
Egyesek úgy vélik, hogy a paella csak valenciai vízzel sikerülhet tökéletesre. Ezért ha a régió határait átlépve kell elkészíteni az ételt, a szakács egy kis helyi csapvizet is visz magával.
A paella egyébként a nagy fekete serpenyőről kapta a nevét, amelyben készítik. Ha tehát autentikus paellát szeretnénk előállítani, akkor mindenekelőtt egy ilyet kell beszereznünk. Beltéri használat esetén gáztűzhely vagy - alternatív megoldásként - egy gázpalack szükségeltetik. A legjobb mégis az, ha fatűzön készül a paella. Bár ebben az esetben a hőfok szabályozása jóval nehezebb, ennél fogva némi gyakorlatot igényel.
Valenciai paella
Hozzávalók 8 adaghoz
- ízlés szerint olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
- 1.3 kilogramm csirke alsó és felső comb (külön)
- 1 darab egész nyúl (konyhakész) feldarabolva
- 1 kilogramm ferraura vagy más zsenge zöldhüvelyű bab pl.:Bonduell
- 500 gramm fehér óriásbab (száraz bab, beáztatva)
- 250 gramm fehér bab aprószemű pl.: Bonduell
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 üveg natúr paradicsompüré
- 1 evőkanál édes pirospaprika
- 24 darab csiga megtisztítva
- 2 csipet sáfrány
- 750 gramm paellához való rizs (arroz bomba)
- 300 gramm articsóka megtisztítva, feldarabolva
- 1 darab rozmaring ág
- 1 darab citrom
Elkészítés:
Fotók: Getty Images